Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κλείνει το μέτωπο με την Εκκλησία η κυβέρνηση – Το παρασκήνιο της επαναπροσέγγισης και οι πρωταγωνιστές των επαφών

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή το πρωί στο ∆ήλεσι Βοιωτίας, όπου µαζί µε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυµο, βρέθηκαν σε µονάδα φροντίδας ηλικιωµένων και σε παιδικό σταθµό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επιβεβαίωσε, πέραν πάσης πιθανής αµφιβολίας, την αλλαγή στο ισοζύγιο των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας προς το θετικό.

«Οι σταθερές γραµµές µας είναι το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού, οι θέσεις της Εκκλησίας. Πέρα από αυτές τις θέσεις δεν µπορούµε να κινηθούµε. ∆εν κάνουµε, εποµένως, ούτε αυτό που θα µας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε αυτό που θα µας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόµαστε τις απόψεις, τις µετράµε και κάνουµε αυτό που λέει ο Θεός: αγαπάµε όλους τους ανθρώπους», ανέφερε µε νόηµα ο κ. Ιερώνυµος, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης και αποδοκιµάζοντας ουσιαστικά το ενδεχόµενο εντάσεων εντός των ναών τις άγιες ηµέρες του Πάσχα, µε αφορµή την παρουσία βουλευτών που ψήφισαν το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια.

*Διαβάστε εδώ: Μπλόκο από ΝΔ στην καπηλεία της χριστιανικής πίστης – Αυστηρή επίθεση Μητσοτάκη κατά Βελόπουλου και όσων “πλακώνουν τους αντιπάλους τους στα µπουνίδια”

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το σπουδαίο έργο της Εκκλησίας και δήλωσε ότι, µπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδοµάδα, τα λόγια του προκαθηµένου για σεβασµό και αγάπη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, ενώ πρόσθεσε ότι «η συνεργασία µας ήταν και είναι στενή». Το σήµα για τη µετατόπιση των σχέσεων σε θετικό πρόσηµο είχε δοθεί από τα µέσα Μαρτίου, όταν είχε γίνει γνωστή η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, µε τον προκαθήµενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, στον απόηχο της ψήφισης του νόµου για την ισότητα των οµόφυλων ζευγαριών στον γάµο. Οι πληροφορίες εκείνη την περίοδο, µάλιστα, ανέφεραν ότι το πρώτο βήµα για τη συνάντηση είχε γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η δύσκολη χρονική περίοδος µε τους διαδοχικούς εορτασµούς της Κυριακής της Ορθοδοξίας και της 25ης Μαρτίου πέρασε µε µια ενδιάµεση λύση, καθώς εκφράστηκε η δυσαρέσκεια προς την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, µε την επιλογή του λιτού εορτασµού στη Μονή Πετράκη.

Μία ηµέρα µετά, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος χοροστάτησε της πανηγυρικής δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου, του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και του υπουργού Εθνικής Αµυνας, Νίκου ∆ένδια.

Η κοινή παρουσία Ιερώνυµου – Μητσοτάκη στο ∆ήλεσι αποτελεί το επιστέγασµα της πορείας εξοµάλυνσης των σχέσεων Εκκλησίας – κυβέρνησης. Όπως αναφέρει συνοδικός ιεράρχης, η δυσαρέσκεια είχε εξαντληθεί σε όσα είχαν διατυπωθεί πριν από την ψήφιση του νόµου και έφτασε µέχρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Οποιος γνωρίζει καλά τον Αρχιεπίσκοπο ξέρει ότι δεν θα επιθυµούσε τη ρήξη µε την Πολιτεία».

Μodus operandi

Εκκλησία και Πολιτεία, χωρίς να έχουν αλλάξει τη θέση που έχουν εκφράσει, δείχνουν ότι έχουν βρει ένα modus operandi. Ενδεικτικό είναι ότι την περασµένη εβδοµάδα και πριν από την κοινή εµφάνιση πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου, το κατώφλι του αρχιεπισκοπικού µεγάρου πέρασαν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Υγείας, ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, αλλά και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ∆ηµήτρης Τσιόδρας. Κορυφαία απόδειξη της πορείας αποκατάστασης των σχέσεων ήταν η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου µε τον αρµόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευµάτων, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο γραφείο του δεύτερου στο υπουργείο.

Η εν λόγω συνάντηση, που πραγµατοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίµα, επιβεβαίωσε τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που δεν διερράγησαν το προηγούµενο διάστηµα, ενώ αξίζει να επισηµανθεί ότι ήταν η πρώτη τους συνάντηση µετά την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου. Το καλό κλίµα µεταξύ κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής αποτυπώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του γιου του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.∆. και δηµάρχου Χειµάρρας, Φρ. Μπελέρη, µε τον κ. Ιερώνυµο, παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ