Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γεφυρώθηκε το χάσμα της κυβέρνησης με την Εκκλησία – Οι κινήσεις που έφεραν πιο κοντά τον Μητσοτάκη με τον Ιερώνυμο

Στην κατεύθυνση της αύξησης της «γαλάζιας» συσπείρωσης, στο διάστηµα που µεσολαβεί µέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου, στρέφει το ενδιαφέρον του ο πρωθυπουργός, µε το στοιχείο της επαναπροσέγγισης µε τη λεγόµενη Λαϊκή ∆εξιά να συνιστά, πρώτη φορά (και µέχρι νεωτέρας) στη διάρκεια της εποχής Μητσοτάκη, τον κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι δηµοσκοπήσεις του προηγούµενου διαστήµατος επιβεβαίωναν µεν την απόλυτη κυριαρχία της Ν.∆. στον χώρο του Κέντρου, την ίδια στιγµή, ωστόσο, κατέγραφαν ένα ιδιαιτέρως υπολογίσιµο ποσοστό απευθείας µετακινήσεων κυρίως προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και δευτερευόντως σε άλλους σχηµατισµούς στα δεξιότερα του κυβερνώντος κόµµατος. Η εικόνα αυτή οδήγησε το Μέγαρο Μαξίµου και την Πειραιώς στην υιοθέτηση µιας διµέτωπης στρατηγικής, η οποία «ακουµπάει» αφενός στα προβλήµατα της καθηµερινότητας -και δη στην ακρίβεια- και αφετέρου στο κλείσιµο των πληγών που άφησε στις σχέσεις µε την Εκκλησία η υπερψήφιση του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια.

Το πρώτο βήµα ήταν η λήψη της απόφασης για τη συµµετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., παρά τους προβληµατισµούς της ελληνικής διπλωµατίας για τις συνέπειες της συγκεκριµένης ενέργειας στο κοµµάτι της ελληνοαλβανικής επικοινωνίας.

Το δεύτερο ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του κοµµατιού που απέµενε για την ολοκλήρωση του Ε65, µια παρέµβαση που αλλάζει τα δεδοµένα σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και η επίσκεψή του στη λαχαναγορά του Ρέντη, σε µια προσπάθεια ανάδειξης των πρωτοβουλιών για τη µείωση των τιµών στα τρόφιµα.

Αρρηκτοι δεσµοί οι δεσμοί κυβέρνησης – εκκλησίας

Το τρίτο και πλέον σηµαντικό από σηµειολογικής άποψης γεγονός ήταν η κοινή εµφάνιση µε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο προχθές στο ∆ήλεσι και στον τοπικό παιδικό σταθµό που δηµιούργησε η Αρχιεπισκοπή, όπου υπογραµµίστηκαν οι άρρηκτοι δεσµοί κυβέρνησης – Εκκλησίας και η ανάγκη για σταθερότητα στη µεταξύ τους συνεργασία.

Σε πολιτικό βεβαίως επίπεδο κάθε άλλο παρά µπορεί να αγνοηθούν τα µηνύµατα της δήλωσης του Αρχιεπισκόπου, µε την οποία αποδοκίµασε τον τρόπο µε τον οποίο τοποθετείται όλες αυτές τις µέρες ο Κυριάκος Βελόπουλος, µε φόντο τις επιθέσεις σε βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, εξαιτίας της θετικής τους ψήφου στο νοµοσχέδιο για τον γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών. «Εχουµε σταθερές γραµµές, τον λόγο του Θεού. ∆εν κάνουµε ούτε αυτό που θα µας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόµαστε τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυµος, ενώ σε δηµοσιογραφική ερώτηση για το αν υπάρχει «χριστιανόµετρο», ξεκαθάρισε: «Οχι, ποτέ. Μόνο η αγάπη, η συγχώρεση, η συναδέλφωση και η συνεργασία». Προσέθεσε, δε, ότι «υπάρχει ο Λόγος του Θεού, η Εκκλησία λέει “δεν κάνω διακρίσεις”. Πρέπει να καταλάβουµε ότι υπάρχει διαφορά στην αντιµετώπιση των θεµάτων. Αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός και αλλιώς ο πιστός».

Αναλύοντας τις εν λόγω τοποθετήσεις, στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου σχολίαζαν πως ο προκαθήµενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ουσιαστικά εξέφρασε τη λογική αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστών, στους κόλπους των οποίων δεν είναι δυνατόν να βρουν πρόσφορο έδαφος οι «ακραίου τύπου εκφράσεις» του επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης. «Πλέον, οι δηλώσεις Βελόπουλου απευθύνονται σ’ ένα περιορισµένο ακροατήριο αντισυστηµικών χαρακτηριστικών, στο οποίο ψαρεύουν όλοι οι αντίστοιχοι σχηµατισµοί, αλλά εσχάτως και ο Κασσελάκης», σχολιάζουν συνοµιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

H στρατηγική ενόψει της ευρωκάλπης

Η δυναµική ανόδου και επανασυσπείρωσης των ψηφοφόρων της, που καταγράφει η Ν.∆. στο σύνολο των τελευταίων µετρήσεων, µετά την εκποµπή των παραπάνω µηνυµάτων δίνει στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει µε µεγαλύτερη άνεση την τακτική του ενόψει της ευρωκάλπης. Ενδεικτική των διαθέσεών του ήταν η σαφής τοποθέτηση του πήχυ της επιτυχίας για τη Ν.∆. στο ποσοστό του 33%, το οποίο είχε λάβει το κυβερνών κόµµα στην αντίστοιχη κάλπη του 2019, αλλά και η επιµονή στα πολιτικά χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας µε κεντρικό διακύβευµα τη σταθερότητα και τη διαφύλαξη της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Προκειµένου να υπερθεµατίσει σε αυτή την παράµετρο και απορρίπτοντας εκ νέου τα σενάρια περί µετακόµισής του στο εξωτερικό για την ανάληψη κοµβικού πόστου στις Βρυξέλλες, τόνισε πως άπαντες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση και φυσικά ο ίδιος προσωπικά, θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δώσει ένα στίγµα µιας «καθαρής» επερχόµενης τριετίας χωρίς τις πολιτικές συγκρούσεις που συνοδεύουν παραδοσιακά κάθε εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου να επενδύσει στην αναγκαιότητα να µη χαθεί αυτή η ευκαιρία, µε ένα αµφίσηµο αποτέλεσµα, που εκτός των άλλων θα δώσει στην αντιπολίτευση το έναυσµα να ανακινεί σενάρια εκλογών και γενικότερης αποσταθεροποίησης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ