Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Μία αναφορά στον Φρόιντ ενόχλησε την ”Αυγή”

Στον “πολιτισμό ως πηγή δυστυχίας” έκανε, χωρίς να το κατονομάσει, αναφορά ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αλλά η “Αυγή” αγνοεί αυτό το κλασικό για τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες κεφαλαιώδες βιβλίο του μεγάλου Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο έχει σημαδέψει τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ακόμη και μέχρι σήμερα. Σε αυτό το βιβλίο, ο Ζίγκμουντ Φρόιντ ασχολήθηκε με τα βασικά προβλήματα μεταξύ του πολιτισμού και του ατόμου. Το πρωταρχικό πρόβλημα είναι απόρροια της αναζήτησης του ατόμου για ελευθερία και της αντίθετης, δημιουργικής απαίτησης του πολιτισμού μας για κομφορμισμό και καταπάτηση των πηγαίων ενστίκτων μας.

Πολλά από τα πρωτόγονα ένστικτα της ανθρωπότητας (όπως η επιθυμία για δολοφονία και η σεξουαλική επιθυμία) έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τη ζωή σε μια κοινότητα. Ως αποτέλεσμα, ο πολιτισμός δημιουργεί νόμους που απαγορεύουν τις δολοφονίες ή/και το βιασμό και έχει υιοθετήσει βαρύτατες ποινές για όσους δεν υπακούν σε αυτούς τους νόμους. Αυτή η διεργασία, γράφει ο Φρόυντ, είναι βασικό γνώρισμα του πολιτισμού και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί αισθήματα δυσφορίας στον άνθρωπο.

Η θεωρία του Φρόυντ βασίζεται στην ιδέα πως ο ανθρώπινος ψυχισμός έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ένστικτα που δεν αλλάζουν. Τα περισσότερο γνωστά είναι η επιθυμία για σεξ, και η τάση για βίαιη αντίσταση εναντίον των σεξουαλικών ανταγωνιστών, που εμποδίζουν την ικανοποίηση των ενστίκτων του ατόμου. Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με βάση τη μεγιστοποίηση της ικανοποίησής τους, και αυτή επιτυγχάνεται με την ικανοποίηση των ενστίκτων. Ο πολιτισμός έχει στόχο την ποδηγέτηση και την εκτροπή αυτών των ενστίκτων, με την μεταστροφή τους, προς την οργανωμένη και ειρηνική συλλογική ζωή της κοινότητας και των κοινωνιών μας.

Δεν είπε τίποτε λιγότερο ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στη συνέντευξή του στο livemedia.gr, αλλά η “Αυγή” κατάλαβε ότι ο υφυπουργός Υγείας προσφέρει, έτσι ως άσχετος και ως βάρβαρος, μία βιολογική δικαιολόγηση της γυναικοκτονίας…

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ