Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Λευτέρης Αυγενάκης στα “Π”: Σαρωτικοί έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων

Απαντήσεις σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται για «ελληνοποιήσεις» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ενόψει Πάσχα δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος προαναγγέλλει αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών.

Aναλυτικά η συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη στα “Π”

Λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, και τα κυκλώματα παράνομων «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων, αυγών και άλλων ειδών με υψηλή κατανάλωση το Πάσχα φέρεται να έχουν οργανωθεί για τα καλά. Πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο;

Από τις 18 Ιανουαρίου ξεκίνησαν έκτακτοι έλεγχοι μικτών κλιμακίων από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, τον ΕΦΕΤ και τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, συνεπικουρούμενων από δικαστικές, αστυνομικές και λιμενικές Αρχές, όπου απαιτείτο. Οι έλεγχοι σε πύλες εισόδου της χώρας, εθνικές οδούς και σε όλο το φάσμα της αγοράς συνεχίζονται. Αρχικώς αφορούσαν τα γαλακτοκομικά-τυροκομικά και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε οπωρολαχανικά, ελαιόλαδο, μέλι και, ενόψει του Πάσχα, σε κρέας και αυγά. Λόγω των ημερών, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί και τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά.

Δηλαδή;

Από τις τριάντα εισαγωγές την ημέρα βυτιοφόρων με γάλα, μετά τους ελέγχους πέσαμε σε 4-5. Επίσης, εκατοντάδες δείγματα προϊόντων έχουν σταλεί για έλεγχο στα εργαστήρια και ανάλογα με τα ευρήματα προχωρούμε σε ποινές και πρόστιμα.

Πληρώνονται τα πρόστιμα αυτά;

Φυσικά. Βέβαια, βρήκαμε πολλές «ξεχασμένες» υποθέσεις. Εδωσα εντολή να προχωρήσουν. Ηδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Και έπεται συνέχεια… Είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω τον νόμο, αλλά και να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, αλλά και τους έντιμους μεταποιητές. Οποιος τηρεί τον νόμο δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Οποιος δεν τον τηρεί πρέπει να ξέρει ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω.

Συνεχίζετε να διεκδικείτε αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και προς ποια κατεύθυνση; Είστε αισιόδοξος;

Η πολιτική που ασκούμε δημιουργεί αισιοδοξία. Αξιοποιήσαμε τις συμμαχίες μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη συμμετοχή μας στην ομάδα των εννέα μεσογειακών χωρών, τη EUMED-9, η οποία ενεργοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας από τη χώρα μας. Είναι σημαντικό ότι και τα δύο όργανα έχουν υιοθετήσει τις προτάσεις της Ελλάδας. Μάλιστα, τη Μεγάλη Δευτέρα πραγματοποιείται η πέμπτη συνεδρίαση των εννέα χωρών-μελών της ομάδας. Η ατζέντα που έχω θέσει είναι: Αναγκαίες βελτιώσεις στην τρέχουσα ΚΑΠ: Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης, να δίνεται ευελιξία στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο πυλώνων της ΚΑΠ ή από έτος σε έτος και να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους, στις περιπτώσεις που απαιτείται. Εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες – αθέμιτος ανταγωνισμός για τους Ευρωπαίους αγρότες. Αξιοποίηση κάθε συμμαχίας και δημιουργία νέων, για να περάσουμε τις ελληνικές θέσεις.

Μόλις επιστρέψατε από το Πεκίνο. Υπάρχει προοπτική για αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα και ποιων συγκεκριμένα;

Η ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα – προοπτική που άνοιξε με την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός– μπορεί να δώσει τεράστιες δυνατότητες σε πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την επίσκεψή μου στην Κίνα. Επιθυμία και του Πεκίνου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα, και σε εμπορικό και σε ερευνητικό επίπεδο. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα ΠΟΠ, ελαιόλαδο, μέλι, αλιεύματα, κρασί, χυμούς και φρούτα.

Πού εντοπίζετε προβλήματα στη λειτουργία των συνεταιρισμών; Θα τα λύσει το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζετε;

Εχουν εντοπισθεί μια σειρά δυσλειτουργιών. Σχεδιάζουμε τη ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα. Για τον σκοπό αυτόν έχουμε συγκροτήσει με την ΕΘΕΑΣ κοινή επιτροπή, που εξετάζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, εκτός από κίνητρα, πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στη νοοτροπία όλων μας. Πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσουμε συνεταιριστική κουλτούρα και αυτό πρέπει να επιτευχθεί και μέσω της σωστής εκπαίδευσης των αγροτών μας.

Ελαβαν οι παραγωγοί στη Θεσσαλία τις αποζημιώσεις που δικαιούνται; Πότε θα είναι καλλιεργήσιμη και πάλι όλη η αγροτική γη της Θεσσαλίας;

Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί σε αποζημιώσεις για την παραγωγή που χάθηκε από ΕΛΓΑ, De Μinimis και γεωργικό αποθεματικό περί τα 180 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν δεσμευμένα στον ΕΛΓΑ ακόμα 110 εκατ ευρώ. Οι εξοφλήσεις θα γίνουν έως τις 30 Ιουνίου. Το 80% της γης που είχε υποστεί ζημιές –πλην των παρακάρλιων περιοχών, για τις οποίες υπάρχει ξεχωριστό διετές πρόγραμμα, ύψους 43 εκατ. ευρώ– είναι καλλιεργήσιμο. Για τα υπόλοιπα εδάφη υπάρχουν προγράμματα καθαρισμού. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του Μέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων. Υλοποιώντας τις εντολές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και αξιοποιούμε κάθε πόρο για να στηρίξουμε τους πληγέντες. Η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των πληγέντων, ενώ όλοι εργαζόμαστε για την ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ