Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μπόνους παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους: Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως – Τι περιλαμβάνει όλο το σχέδιο

Με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα.

Η κυβέρνηση δίνει το στίγμα ότι αποτελεί προτεραιότητά της η παραγωγή κυβερνητικού έργου και η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Εννέα σημαντικά ζητήματα τίθενται στο σημερινό τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται οριζοντίως στο Δημόσιο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημόσιων υπαλλήλων (μπόνους παραγωγικότητας).

Το νομοσχέδιο παρουσιάζεται στη σημερινή συνεδρίαση από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη προκειμένου να ψηφιστεί και να ισχύσει από το 2025.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Εσωτερικών, σκοπός της ρύθμισης είναι η εισαγωγή κινήτρων για τους δημόσιους υπαλλήλους με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και την επιβράβευση των υπαλλήλων που επιτυγχάνουν σημαντικούς στόχους.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0vxrap6zka1)

Υπουργικό Συμβούλιο: Μπόνους παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους

Το μπόνους παραγωγικότητας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης δημόσιων υπαλλήλων και στοχεύει στην αναγνώριση του κόπου των υπαλλήλων που εργάζονται σκληρά, μεταφέροντας μια καθιερωμένη πρακτική του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο. Παράλληλα οδηγεί σε μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΣ, στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι από το σύνολο των στόχων που θα έχουν τεθεί καθώς και οι αρμόδιες οργανικές μονάδες για την υλοποίησή τους και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης για κάθε στόχο.

Αφού ολοκληρωθεί το έτος, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτεύχθηκαν. Στη συνέχεια θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους προϊσταμένους τους. Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς, ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου. Κατ’ αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται ο ρόλος των προϊσταμένων, στους οποίους δίνονται εφόδια προκειμένου να μετεξελιχθούν σε ουσιαστικούς μάνατζερ των οργανικών μονάδων τους, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών όπως το νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

Επιπλέον, προβλέπεται κατώτατο όριο ανταμοιβής ανά υπάλληλο που λαμβάνει το μπόνους (άρα δεν θα γίνεται να επιμερίζεται το μπόνους σε όλους τους υπαλλήλους του τμήματος και έτσι να παίρνει επιδοματική μορφή) και ανώτατο όριο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εφαρμογή και παρακολούθηση του συστήματος θα συσταθεί Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο υπουργείο Εσωτερικών και διυπουργική Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής με τη συμμετοχή της προεδρίας της κυβέρνησης, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών. Ετοιμάζεται επίσης Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβών που θα διαλειτουργεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Όσον αφορά τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας, προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματικών ανταμοιβών (π.χ. κάποιες επιπλέον ημέρες άδειας με πλήρεις αποδοχές, δυνατότητα και προτεραιοποίηση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα).


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0vx0gc3byip)

Εθνική στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί ακόμα η παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης θα παρουσιάσουν νομοσχέδιο για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου για τη δικονομία του ΣτΕ.

Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, θα υπάρξει εισήγηση από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη σύμβαση δωρεάς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους των Σπυρίδωνα και Ντόροθυ Λάτση της εκπόνησης μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτιρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 2023/2411 σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων. Τέλος, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, θα παρουσιάσουν ερανιστικά νομοσχέδια των υπουργείων τους, ενώ θα υπάρξει και εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ