Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ολική επαναφορά της κυβέρνησης ενόψει ευρωεκλογών – Οι πρωτοβουλίες που άλλαξαν το πολιτικό κλίμα υπέρ της ΝΔ

Μια σειρά πολιτικών γεγονότων και αποφάσεων του τελευταίου διαστήµατος έρχεται να ανατρέψει πλήρως τον πολιτικό χάρτη στον δρόµο προς το κρίσιµο εκλογικό ορόσηµο της 9ης Ιουνίου, αλλάζοντας τους συσχετισµούς εν όψει ευρωεκλογών και διαµορφώνοντας ένα νέο προεκλογικό τοπίο. Οι ευρωεκλογές αποτελούν µια εκλογική διαδικασία, που αν και παραδοσιακά αντιµετωπίζεται µε χαλαρότητα, ιδίως όταν έπονται των εθνικών εκλογών, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, µε τις εξελίξεις του τελευταίου µήνα να διαµορφώνουν ένα νέο και εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, µέσα στο οποίο θα διεξαχθούν.

Για πρώτη φορά στις επικείµενες ευρωεκλογές καθιερώθηκε η επιστολική ψήφος, η οποία συνιστά µία γενναία µεταρρύθµιση της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζεται τοµή εκσυγχρονισµού, µε τις εκτιµήσεις να αναφέρουν ότι περί τους 146.000 πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενεγράφησαν στη σχετική πλατφόρµα, µε την προθεσµία εγγραφής να έχει εκπνεύσει από το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας. Η Ελλάδα υιοθετεί πρώτη φορά τη διαδικασία που εφαρµόζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού και αναµένεται να συµβάλει και στη µείωση του ποσοστού της αποχής και παράλληλα στη διευκόλυνση των εκλογέων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα από τον τόπο κατοικίας τους. Σε πολιτικό επίπεδο, η εν λόγω µεταρρύθµιση φέρνει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΥΠΕΣ Νίκης Κεραµέως, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά την αρχική πρόθεση συναίνεσης, τελικά δεν υπερψήφισαν τη θέσπιση της επιστολικής ψήφους, µε την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση για τακτικισµούς και µικροκοµµατικές σκοπιµότητες, απέναντι σε µια ρύθµιση που στόχο έχει να ενισχύσει την ισότητα της συµµετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Η εξαίρεση των Σπαρτιατών από τον Άρειο Πάγο

Σταθµό για την τρέχουσα προεκλογική περίοδο αποτέλεσε η απόφαση του Α1 Τµήµατος του Αρείου Πάγου να «µπλοκάρει» τη συµµετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, λόγω των στενών δεσµών µε τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και µετά την παραγγελία διώξεων κατά 11 βουλευτών του κόµµατος από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για το αδίκηµα της εξαπάτησης εκλογέων. Συγκεκριµένα, στην αρεοπαγιτική απόφαση ανακήρυξης των κοµµάτων και των συνασπισµών κοµµάτων, τα οποία µπορούν να συµµετέχουν στις επικείµενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, επισηµαίνεται ότι ο πραγµατικός ηγέτης του κόµµατος των Σπαρτιατών είναι το έγκλειστο στις φυλακές µέλος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών «προσέφεραν στην πραγµατικότητα το κόµµα τους ως µανδύα νέου πολιτικού κόµµατος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισµούς εκλογιµότητας που τάσσονται από την εκλογική νοµοθεσία».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές (Ιούνιος 2023) το εν λόγω κόµµα κατέγραψε ποσοστό 4,63% σε πανελλαδικό επίπεδο. Μάλιστα, τον αποκλεισµό τους από την προσεχή εκλογική διαδικασία ζήτησε από τον Άρειο Πάγο µε υπόµνηµα που κατέθεσε η Ν.∆., ενώ το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να υποβάλει υπόµνηµα κατά της συµµετοχής του κόµµατος Σπαρτιάτες, ενισχύει το αφήγηµα της κυβερνητικής παράταξης ότι το κόµµα είναι εκτός εκλογικής διαδικασίας χάρη σε ρύθµιση που ψήφισε και στήριξε η Νέα ∆ηµοκρατία, αντιτιθέµενη ουσιαστικώς και εµπράκτως στον φασισµό.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση στέκεται αφενός δίπλα στα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, αφετέρου ενισχύει το πατριωτικό προφίλ της Ν.Δ., φέρνοντας πίσω τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους

Game changer για την επαναπροσέγγιση του δεξιόστροφου ακροατηρίου από πλευράς Ν.∆. είναι και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του έγκλειστου στις φυλακές του Φιέρι, εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας, Φρέντη Μπελέρη, µε το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., ενόψει των ευρωεκλογών. Επειτα από ένα µυθιστορηµατικό παρασκήνιο που διήρκεσε εβδοµάδες, προκαλώντας ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτές τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του για την ένταξη Μπελέρη στη «γαλάζια» λίστα, εξυπηρετώντας έναν διπλό στόχο. Αφενός να καταδείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση στέκεται δίπλα στα δικαιώµατα της εθνικής µειονότητας της Αλβανίας και αφετέρου να επιτύχει την ενίσχυση του πατριωτικού προφίλ της Ν.∆., φέρνοντας ξανά στους κόλπους της τους δυσαρεστηµένους δεξιούς ψηφοφόρους.

Να σηµειωθεί ότι οι διαφωνούντες Γ. Γεραπετρίτης και Αλ. Παπαδοπούλου στην υποψηφιότητα Μπελέρη προέτασσαν το επιχείρηµα ότι η συµµετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. θα υποβάθµιζε ένα ευρωπαϊκό ζήτηµα, άµεσα συνδεδεµένο µε την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, σε στενά διµερές, µε κοµµατικά χαρακτηριστικά, ωστόσο από το κλίµα που δηµιούργησε η υποψηφιότητα του Βορειοηπειρώτη Μπελέρη κατέδειξε ότι η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της υποψηφιότητάς του, λόγω του δυνατούπεράσµατος που έχει στο δεξιό κοινό.

Αποκατάσταση σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας

Ορόσηµο στον δρόµο προς τις ευρωκάλπες αποτέλεσε η υψηλού συµβολισµού κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύµου στον παιδικό σταθµό «Ευαγγελισµός της Θεοτόκου», που έχει δηµιουργήσει στο ∆ήλεσι η Εκκλησία, την προχθές Παρασκευή. Η κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον προκαθήµενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, παραµονές του Πάσχα και 44 ηµέρες πριν από τη διενέργεια των ευρωπαϊκών εκλογών, σηµατοδότησε την επιχείρηση «θάβουµε το τσεκούρι του πολέµου», στον απόηχο της έντονης δυσαρέσκειας της Εκκλησίας στη θεσµοθέτηση του γάµου ανάµεσα σε οµόφυλα ζευγάρια, και εξέπεµψε το µήνυµα συνέχειας της στενής σχέσης και συνεργασίας κράτους – Εκκλησίας.

Επιπροσθέτως, εξαιρετικά σηµαντικό είναι το «άδειασµα» του Αρχιεπισκόπου στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, αποδοκιµάζοντας τις έµµεσες προτροπές του για αποδοκιµασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα. «∆εν κάνουµε ούτε αυτό που θα µας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόµαστε τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυµος, τονίζοντας ότι «αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία, κοιτάµε πώς µπορούµε να πάµε µπροστά»

Ο στόχος των προκριματικών του ΣΥΡΙΖΑ 

Πρωτόγνωρη για την ελληνική πολιτική πραγµατικότητα η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή προκριµατικών εκλογών των 35 υποψηφίων που θα συµπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες µετείχαν περισσότερα από 60.000 µέλη και φίλοι του κόµµατος. Σε µια επιχείρηση να «ανοίξει» το κόµµα του στη βάση και την κοινωνία, ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε στα µέλη και τη βάση τη δυνατότητα να καταρτίσουν τη δοµή της ευρωλίστας, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να σηµάνει ένα restart µακριά από αποφάσεις που λαµβάνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουµουνδούρου.

Επίσης, έντονα απασχόλησαν τη δηµόσια σφαίρα δύο αποµακρύνσεις από τα ψηφοδέλτια Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ της Αννας-Μισέλ Ασηµακοπούλου και του ∆ηµήτρη Παπανώτα, αντίστοιχα. Ο µέχρι πρότινος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων µε τις δηλώσεις του για την έµφυλη βία, οδηγώντας σε αναταραχή το κόµµα του και στην απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να τον αποπέµψει από το ψηφοδέλτιο. Παράλληλα, ντόµινο εξελίξεων προκάλεσε η υπόθεση µε τη λίστα των e-mails που εστάλησαν σε οµογενείς, ενόψει ευρωεκλογών, και οδήγησε στην απόσυρση της ευρωβουλευτή από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., την παραίτηση του γ.γ. του ΥΠΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη και την αποποµπή του γραµµατέα Αποδήµων της Ν.∆., Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Δημοσκοπικά κέρδη για τη Νέα Δημοκρατία

Οι επερχόµενες ευρωεκλογές, σε αντίθεση µε τις τελευταίες του 2019, διεξάγονται σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου η Ν.∆. είναι κυρίαρχη τόσο βάσει των εξαγοµένων από τις δηµοσκοπήσεις όσο και βάσει της ισχυρής νωπής λαϊκής εντολής που έλαβε στις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού. Συνεπώς, µε την πρωτιά του κόµµατος του Κ. Μητσοτάκη να µην αµφιβητείται, στις επικείµενες κάλπες έχουµε το εξής πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά πράγµατα: Να διαγκωνίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, ούτως ώστε να δηµιουργηθεί ένα νέο τοπίο στους συσχετισµούς στον χώρο της αντιπολίτευσης, στην τριετία που αποµένει έως τις επόµενες βουλευτικές κάλπες.

Η τάση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδοµάδες δείχνει δηµοσκοπικά κέρδη για τη Νέα ∆ηµοκρατία, µια διαρκή κάµψη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την κρίση ταυτότητας που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την κυβερνητική φθορά, ενώ πλέον παγιώνεται στην τρίτη θέση στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου των µετρήσεων. 

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ