Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Υπουργικό Συμβούλιο με τρεις κομβικές πρωτοβουλίες σε Δικαιοσύνη, Δημόσιο και βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία

Tρεις κινήσεις πολιτικού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, ετοιμάζεται να κάνει στην πολιτική σκακιέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαράντα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για τρεις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με συγκεκριμένη στόχευση, για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την επιβράβευση των πιο αποδοτικών και παραγωγικών δημόσιων υπαλλήλων και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Όλα αυτά θα συζητηθούν ευρέως στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα Μεγάλη Δευτέρα και είναι τα τελευταία που θα βγουν σε δημόσια διαβούλευση πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών – ενδεχομένως, δε, να προλάβουν να κατατεθούν και στη Βουλή.

Άρση των εμποδίων

Η «Εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2024-2030: Μια Ελλάδα με όλους για όλους» είναι ένα σχέδιο πάνω στο οποίο εργαζόταν για πολλούς μήνες μια ομάδα υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Σταύρου Παπασταύρου και το οποίο μετά την αποχώρησή του έχει περάσει πλέον στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η άρση των εμποδίων, ώστε περίπου 1.000.000 Ελληνες με αναπηρία να απολαμβάνουν στην πράξη ίσα δικαιώματα με όλους. Ο όρος που χρησιμοποιείται είναι η «διπλή σύγκλιση», δηλαδή τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα να απολαμβάνουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τον γενικό πληθυσμό στη χώρα και με τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Οι δράσεις για τα ΑμεΑ θα αποτελούν στο εξής κομμάτι της βασικής λειτουργίας κάθε υπουργείου, με συγκεκριμένο project manager και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μπόνους παραγωγικότητας

Με στόχο τη βελτίωση του Δημοσίου έρχεται το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή η Νίκη Κεραμέως και η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, και θα ισχύσει από το 2025. Τι ακριβώς θέλει να πετύχει η κυβέρνηση με το μπόνους παραγωγικότητας; Την εισαγωγή υγιών κινήτρων για τους δημοσίους υπαλλήλους, που θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας του δημοσίου τομέα και την επιβράβευση των υπαλλήλων που επιτυγχάνουν σημαντικούς στόχους. Το μπόνους θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων. Σε κάθε φορέα, το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων, ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου.

Επιτάχυνση δικαιοσύνης

Με το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που επίσης θα συζητηθεί στην ίδια συνεδρίαση, επιχειρείται να μπει ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα της προσπάθειας για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αυτή τη φορά με ρυθμίσεις που αφορούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει την επιτάχυνση της εκκαθάρισης εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, με πολλές να συνδέονται άμεσα με τον τομέα των επενδύσεων και της οικονομίας. Για παράδειγμα, οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ θα χρεώνονται προσωπικά η καθεμία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείρισή της.

Επισκέψεις

Πέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν περιλαμβάνει περιοδείες στην περιφέρεια, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα. Εχει, όμως, επισκέψεις στην αγορά για το μείζον ζήτημα της συγκράτησης των τιμών, με τον κ. Μητσοτάκη να περιμένει συν τοις άλλοις την άμεση ολοκλήρωση της αναβάθμισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης.

Περιλαμβάνει επίσης νέες συναντήσεις με δύο ομάδες βουλευτών, τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη το πρωί, αντίστοιχα, με τις οποίες θα κλείσει ο κύκλος των συζητήσεων με όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, από τα οποία αναμένει να ριχτούν στη μάχη των εκλογών, με περιοδείες και ομιλίες όλο τον Μάιο. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται στις κλειστές αυτές συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα συγκρατημένα αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και εκτιμά ότι πρέπει να προβληθεί πιο εμφατικά το κυβερνητικό έργο, το οποίο, όπως τονίζει, είναι πολύπλευρο και έχει σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα να δείξει.

Παράλληλα, επειδή η κάλπη αυτή είναι ευρωπαϊκή, θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων και το γεγονός ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη αληθινή ευρωπαϊκή παράταξη στη χώρα. Πέρα από την ιστορία της, υπογραμμίζει τις πρόσφατες επιτυχίες με τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη γενναία χρηματοδότηση της Ελλάδας με 36 δισ. ευρώ, το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, τις παρεμβάσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.ά.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ