Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δικαστικός χάρτης: Ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχεται το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, που συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής. «Γονατογράφημα που βλάπτει ανεπανόρθωτα την απονομή Δικαιοσύνης και οδηγεί σε διοικητική ακαταστασία» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

«Για πρόχειρο νομοσχέδιο που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της Δικαιοσύνης αλλά αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο προκειμένου να εισπράξουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης», έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Άποστολάκη.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ενώ ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση, μίλησε για ένα νομοσχέδιο «που θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε αδιέξοδο». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, είπε ότι το νομοσχέδιο «μετατρέπει τους ειρηνοδίκες που πλέον γίνονται πρωτοδίκες, σε περιοδεύοντα θίασο».

Ο Γιώργος Αποστολάκης εκ μέρους της Νίκης, είπε ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου φέρνουν περισσότερη αναστάτωση και δεν εγγυώνται την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης». Η Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας,είπε ότι είναι ψευδεπίγραφη η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης που επικαλείται η κυβέρνηση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, τόνισε ότι η βάση του νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης,κάτι που αποτελεί εθνικό στόχο εδώ και 113 χρόνια, αφού η ίδια μεταρρυθμιστική προσπάθεια έγινε στο παρελθόν από τους Ελευθέριο Βενιζέλο, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου.

Απευθυνόμενος ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «είναι ιστορική ευκαιρία να συνδεθεί με τη συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να μη γίνει πολιτική ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» θυμίζοντας ότι το ίδιο στο πρόγραμμά του μιλούσε για «δικαστικό Καλλικράτη».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διενήργησε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, αποδοκιμάζοντας το νομοσχέδιο σε ποσοστό 90,15%, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα πήρε μέρος το 30% των δικηγόρων της Αθήνας και ότι αυτό που ακούσαμε είναι τι δεν θέλουν και όχι τι θέλουν οι δικηγόροι της Αθήνας.

Στις 18.00 θα μιλήσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία ψηφίζεται μετά από δεκαετίες με βασικό στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ