Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Παπαστεργίου στα Παραπολιτικά 90,1: Ανακοινώνεται σήμερα η πλατφόρμα για τις δαπάνες των Δήμων για την πολιτική προστασία

Ανακοινώνεται σήμερα η πλατφόρμα για τις δαπάνες των Δήμων για την πολιτική προστασία, γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών προχωρούν στην υλοποίηση της νέας πλατφόρμας κατά την οποία οι δήμοι θα καταγράφουν αναλυτικά  σε μία εφαρμογή σε ποιες εργασίες θα πηγαίνουν τα χρήματα, όπως για παράδειγμα οι αγροτικές οδοποιίες, καθαρισμοί, συντήρηση συστημάτων πυροπροστασίας.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου γνωστοποίησε πως η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι ήδη έτοιμη, έχοντας δοθεί μία παράταση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μέχρι τα τέλη Μαΐου και θα είναι στη διάθεση των πολιτών και των δήμων.

«Εκεί οι πολίτες θα τσεκάρουν εν είδει υπεύθυνης δήλωσης ότι έχουν κάνει τα απαραίτητα για τον καθαρισμό των οικοπέδων και παράλληλα οι δήμοι με διαλειτουργικότητα, θα βρουν τα στοιχεία από το κτηματολόγιο και θα τους ειδοποιούν κατευθείαν στη θυρίδα τους στο gov.gr για να πράξει αυτό το οποίο πρέπει και αν δεν το πράξει θα επιβληθεί το πολύ αυστηρό πρόστιμο», δήλωσε  στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης .

Με αφορμή τη νέα εφαρμογή «MyCoast» ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μία εφαρμογή «έρχεται να δώσει λύση και να συνεργαστεί κράτος και πολίτης για ελεύθερες παραλίες» και πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή υπάρχει ήδη στις εφαρμογές iOS, σήμερα θα ανεβεί και για τις συσκευές android και δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας στην παραλία στην οποία είμαστε να μπορούμε να δούμε ποιος είναι ο χώρος που έχει εκμισθωθεί, αν έχει εκμισθωθεί φαίνεται το περίγραμμα, τα τετραγωνικά οπότε μπορούμε και εμείς ως πολίτες να δούμε αν σωστά υπάρχουν εκεί ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και το ίδιο το κράτος με πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες από την ώρα που θα αναπτυχθούνε οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες να σκανάρει το χώρο και μόνο του πλέον να κάνει τα αυτονόητα».

Δημήτρης Παπαστεργίου: Σκοπός είναι να πάμε σε εκκαθάριση πιστοποιητικών

Ερωτηθείς για τα πιστοποιητικά και το gov.gr ο Δημήτρης Παπαστεργίου απάντησε ότι «ο ψηφιακός βοηθός που πλέον έχει μπει στη ζωή μας και χρησιμοποιείται από χιλιάδες πολίτες κάθε μέρα θα μπορέσει να δίνει πιστοποιητικά τα οποία απλά θα τα ζητάμε. Θα τα εκφωνούμε ή θα τα γράφουμε και θα μας τα παρουσιάζει στη θυρίδα κατευθείαν στη θυρίδα, για όσο καιρό έχουμε ακόμα πιστοποιητικά γιατί ο σκοπός είναι να πάμε σε εκκαθάριση πιστοποιητικών τουλάχιστον αυτών που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς καν να παραχθούν σε ένα ψηφιακό αρχείο».

Επιπλέον, δήλωσε ότι «η σχετική νομοθεσία πέρασε από την Βουλή πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και με το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινάμε να πιάσουμε τα δύο πιο δημοφιλή· το γέννησης και το οικογενειακής κατάστασης. Μετά το Πάσχα ξεκινάμε διαδικασίες για να καταργηθεί η έκδοσή τους και πλέον αυτή αναζήτηση να γίνεται αυτεπάγγελτα από τις υπηρεσίες που τα ζητάνε».

Μάλιστα, σε σχέση με την κατάργηση των πιστοποιητικών ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να υλοποιηθεί αρκετά σύντομα και πως πιστεύει ότι είναι «δουλειά ενός μήνα».

O Δημήτρης Παπαστεργίου στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα" 30-04-24

«Η υπόθεση των emails της Ασημακοπούλου ήταν αφέλεια θεωρώ»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην υπόθεση των emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, ο οποίος σχολίασε πως δεν θα το χαρακτήριζε ως σκάνδαλο, «αλλά ως μια πολύ κακή στιγμή, μια αφέλεια.

«Παρόλα αυτά σκάνδαλο είναι όταν πας να αποκομίσεις κέρδη, δεν νομίζω πως αποκομίζεις ψήφους με ένα email. Ήταν αφέλεια θεωρώ και αυτό φάνηκε και με τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ορθά αντέδρασε», ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Οφείλουμε να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της για την υπόθεση στο Μάτι»

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην δικαστική απόφαση για το Μάτι επισημαίνοντας ότι «η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδίδεται και οι πολίτες να νιώθουν πως ζουν σε μια ευνοούμενη χώρα. Αυτό χθες νομίζω πως δεν συνέβη. Θα περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις παρόλα αυτά εμείς οφείλουμε να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ