Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

6 πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για τα ΑµεΑ – “Μια Ελλάδα µε όλους για όλους”

Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑµεΑ και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γι’ αυτή την πολυάριθµη οµάδα συµπολιτών µας, η οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 άτοµα, έχει ως βασική της επιδίωξη η κυβέρνηση. «Μια Ελλάδα µε όλους για όλους». Αυτό θέλει να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτός είναι ο τίτλος της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτοµα µε Αναπηρία 2024-2030, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Πρόκειται για µια συνολική δουλειά, που ξεκίνησε το 2019 µε την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου και την υλοποίηση εµβληµατικών δράσεων, υπό την καθοδήγηση του τέως υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, και συνεχίστηκε µε την εξέλιξή του στο Σχέδιο Στρατηγικής, που συντάχθηκε υπό την εποπτεία του τέως υπουργού Επικρατείας Στ. Παπασταύρου, την περίοδο 2023-2024, κατόπιν εκτενούς συνεργασίας µε τους φορείς του αναπηρικού κινήµατος.

*Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρακολούθησε την Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνο (Εικόνες)

«Η πατρίδα µας σίγουρα έχει να κάνει ακόµη πολλά και σηµαντικά βήµατα για να πετύχει την επιθυµητή “διπλή σύγκλιση”, δηλαδή τη βελτίωση της πρόσβασης των συµπολιτών µας µε αναπηρία σε θεµελιώδη αγαθά και υπηρεσίες, τόσο συγκριτικά µε τον υπόλοιπο πληθυσµό όσο και συγκριτικά µε την υπόλοιπη Ευρώπη. ∆ιαθέτει όµως εδώ και τέσσερα χρόνια και το σχέδιο και τους πόρους αλλά και τη βούληση, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, αυτό του πρωθυπουργού, για να το πετύχει», δηλώνει στα «Π» ο Άκης Σκέρτσος.

Η συγκεκριµένη κυβερνητική πρωτοβουλία έχει ως στόχο µια κοινωνία συµπεριληπτική και συνεκτική, που δεν θα αφήνει κανέναν και καµία πολίτη µε αναπηρία πίσω.

Η Εθνική Στρατηγική εξειδικεύεται σε 170 οριζόντιες και στοχευµένες δράσεις, µε παρεµβάσεις σε έξι άξονες για τη βελτίωση της προσβασιµότητας, της Εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της Υγείας, της αποϊδρυµατοποίησης και της ορατότητας των ΑµεΑ. Η υλοποίησή τους αφορά το σύνολο των υπουργείων, περιφερειών και δήµων, µε εξασφαλισµένη χρηµατοδότηση από εθνικούς και ενωσιακούς πόρους άνω των 600 εκατοµµυρίων ευρώ. Οι δράσεις αυτές συνδέονται µε συγκεκριµένους δείκτες παρακολούθησης για την εξασφάλιση αποτελεσµατικότητας και λογοδοσίας, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός, υπερκοµµατικός και συλλογικός -διπλός- στόχος: η ποιότητα ζωής των ατόµων µε αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραµµιστεί µε εκείνη του γενικού πληθυσµού, κυρίως στους τοµείς της Εκπαίδευσης και της εργασίας, και τα εθνικά δεδοµένα να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς µέσους όρους.

Συγκεκριμένοι στόχοι

Καθολική προσβασιµότητα, ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, πρόσβαση στην Υγεία, συµπερίληψη στην Εκπαίδευση σε όλες τις βαθµίδες, πρόσβαση στην εργασία και ορατότητα των ατόµων µε αναπηρία και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι οι βασικοί πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για τα ΑµεΑ, οι οποίοι εξειδικεύονται σε ένα σύνολο 26 συγκεκριµένων στόχων, που µε τη σειρά τους διαµορφώνονται από 170 στοχευµένες δράσεις – εκ των οποίων 20 χαρακτηρίζονται ως εµβληµατικές.

Πιο συγκεκριµένα, κάποιες από τις δράσεις αυτές προβλέπουν την υιοθέτηση δικονοµικών εγγυήσεων για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας ευάλωτων ενηλίκων και ανηλίκων, όπως τα άτοµα µε σωµατική, νοητική ή ψυχική αναπηρία που έχουν πέσει θύµατα εγκληµατικών ενεργειών, και για την ενίσχυση δράσεων ενηµέρωσης για γυναίκες και κορίτσια µε αναπηρία, καθώς και των γονέων και κηδεµόνων τους, σχετικά µε την πρόληψη, αναγνώριση και αναφορά περιστατικών έµφυλης βίας.

Καθολική προσβασιµότητα, ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, πρόσβαση στην Υγεία, συµπερίληψη στην Εκπαίδευση σε όλες τις βαθµίδες, πρόσβαση στην εργασία, ορατότητα των ατόµων µε αναπηρία και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και η διενέργεια εκστρατειών στα σχολεία όλων των βαθµίδων σχετικά µε τη ρητορική µίσους, τον στιγµατισµό, τις διακρίσεις που υφίστανται τα άτοµα µε αναπηρία, αλλά και για την ιστορία του αναπηρικού κινήµατος στην Ελλάδα και διεθνώς.

Παράλληλα, επεκτείνεται η εφαρµογή της Κάρτας Αναπηρίας, η διασύνδεσή της µε τις πάσης φύσεως παροχές που δικαιούνται τα άτοµα µε αναπηρία και η ενσωµάτωση σε αυτήν όλων των σχετικών καρτών (π.χ. Κάρτα Φιλάθλου για άτοµα µε αναπηρία), ενώ αναβαθµίζονται τα χαρακτηριστικά της και ενσωµατώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας. 

Στοχευμένες δράσεις

Σηµαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι µεταξύ των 170 στοχευµένων δράσεων προωθούνται προγράµµατα δηµιουργίας προσβάσιµων κατοικιών, στο πλαίσιο του προγράµµατος «∆ιαβιώ κατ’ οίκον», καθώς και προγράµµατα χρηµατοδότησης παρεµβάσεων προσβασιµότητας σε κατοικίες, µε στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης και αυτόνοµης διαβίωσης.

Κύριος στόχος της Εθνικής Στρατηγικής είναι και η εξασφάλιση της ισότιµης συµµετοχής των ατόµων µε αναπηρία στην εργασία, µε σκοπό την οικονοµική αυτονοµία και την κοινωνική ένταξη. Ακόµα, µεταξύ άλλων, προβλέπονται η αναβάθµιση του στόλου των δηµόσιων αστικών λεωφορείων και αστικών ΚΤΕΛ σε µεγάλα αστικά κέντρα, η βελτίωση της προσβασιµότητας στο σύνολο των επιβατηγών πλοίων και των λιµένων της χώρας, καθώς και η διασφάλιση της προσβασιµότητας σε όλους τους σιδηροδροµικούς σταθµούς, τις υποδοµές και τους συρµούς, µε πλήρη συµµόρφωση στις τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας.

Η Εθνική Στρατηγική έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση και θα παρουσιαστεί στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής µετά το Πάσχα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 3/05/2024

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ