Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανδρέας Νικολακόπουλος στην Απογευματινή: Ξερίζωµα των θυλάκων που εκτρέφουν τη βία

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, µε στόχο την αποκατάσταση του αισθήµατος της ασφάλειας των πολιτών και την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνοµίας, µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, µε έµφαση στην αστυνόµευση στις γειτονιές και τις µάχιµες υπηρεσίες «πρώτης γραµµής», αλλά και την αντιµετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, της νεανικής παραβατικότητας, της οπαδικής βίας και του οργανωµένου εγκλήµατος. Παράλληλα, αναφέρεται στο πρότζεκτ της µετεγκατάστασης των Φυλακών Κορυδαλλού και στέλνει µήνυµα κατά της χαλαρής ψήφου και της αποχής εν όψει ευρωεκλογών.

Υπάρχει η αίσθηση ότι στον τοµέα της εγκληµατικότητας και της ασφάλειας η κυβέρνηση έχει πει πολλά και έχει κάνει λίγα. Ποιες είναι οι επόµενες πρωτοβουλίες σας, µε στόχο την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και την αποκατάσταση του αισθήµατος ασφάλειας στην κοινωνία;

Η κυβέρνηση µίλησε εξαρχής για την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση της εγκληµατικότητας ως µία πολυπαραγοντική και δύσκολη συνθήκη και δεσµεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί σε µεγάλο βαθµό η τάξη και η ασφάλεια. Σας θυµίζω το «µπάχαλο» που κάποιοι καλλιέργησαν επί 5 χρόνια και την ανοµία που παρέδωσαν. Εργαζόµαστε επισταµένως και µεθοδικά, ενισχύουµε την αστυνόµευση στις γειτονιές και τις µάχιµες υπηρεσίες «πρώτης γραµµής» µε δεκάδες αστυνοµικούς, αναβαθµίζουµε τον ρόλο του αστυνοµικού κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που µας δίνει η τεχνολογία και προχωρούµε στην ορθολογικότερη κατανοµή του προσωπικού. Επιπλέον, στα ζητήµατα ενδοοικογενειακής βίας, οπαδικής βίας, αλλά και οργανωµένου εγκλήµατος γίνονται πολύ στοχευµένες παρεµβάσεις. Τα θύµατα µιλάνε, οι θύτες συλλαµβάνονται και ενισχύεται ακόµα περισσότερο το αίσθηµα ασφάλειας των πολιτών.

Σχετικά µε τη νεανική παραβατικότητα, θα υπάρξει ειδική µέριµνα για την καταπολέµησή της;

Στο πεδίο των αρµοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ., ήδη έχουµε παρέµβει δραστικά προκειµένου κανένα παιδί να µη νιώθει απροστάτευτο, ευάλωτο και µόνο. Χαρτογραφήσαµε τις περιοχές αυξανόµενης νεανικής παραβατικότητας, όπου υλοποιούνται ενισχυµένες δράσεις ήπιας αστυνόµευσης, ιδρύσαµε 5 υπηρεσίες για την παραβατικότητα των ανηλίκων και συνεχίζεται η επανεκπαίδευση των αστυνοµικών της οµάδας ∆Ι.ΑΣ. Τέλος, ήδη ενεργοποιήθηκε και λειτουργεί η 24ωρη 5ψήφια τηλεφωνική γραµµή (10201), για να µπορεί ο καθένας να καταγγέλλει ανώνυµα στην Υπηρεσία Ανηλίκων κάποιο περιστατικό βίας, ενώ αντίστοιχα µε το «panic button», στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, προχωρούµε στη δηµιουργία ψηφιακής εφαρµογής εγκατεστηµένης στα κινητά τηλέφωνα, όπου έπειτα από καταγγελία θα ειδοποιεί την Αστυνοµία για οποιοδήποτε συµβάν, µε «πρωταγωνιστές» ανηλίκους.

Ενα µήνα µετά την τραγική δολοφονία της 28χρονης έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα ώστε να µη χρειαστεί να συζητήσουµε ξανά για αντίστοιχο περιστατικό;

Σας διαβεβαιώνω ευθέως µόνο για ένα πράγµα. Σε συνέχεια των πολύ σηµαντικών παρεµβάσεων που έγιναν τους τελευταίους µήνες, για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, συνεχίζουµε ακόµη πιο εντατικά και επισταµένως. Οι αριθµοί του τελευταίου διαστήµατος δείχνουν ότι έπειτα από αυτό το τραγικό συµβάν, µετά τις διορθωτικές κινήσεις επί των πρωτοκόλλων, µετά τη δηµιουργία ειδικά διαµορφωµένων χώρων ως «safe houses», για την ασφαλή φιλοξενία θυµάτων ενδοοικογενειακής βίας, µετά τα τέσσερα επιπλέον υποχρεωτικά µέτρα εφαρµογής από όλες τις Αστυνοµικές ∆ιευθύνσεις της χώρας, ακόµη περισσότερα θύµατα-γυναίκες µιλάνε και καταγγέλλουν. Συνεχίζουµε την προσπάθεια δίνοντας τις απαραίτητες κατευθύνσεις και εκπαιδεύοντας ακόµη καλύτερα το ένστολο προσωπικό, ενώ ενισχύουµε άµεσα µε ακόµη 45 τα γραφεία αντιµετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, φτάνοντας στα 63 σε όλη τη χώρα.

Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν σε προφυλακίσεις για τη δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη. Να αναµένουµε συλλήψεις και σε άλλες περιπτώσεις οπαδικής βίας;

Στην περίπτωση του Γιώργου Λυγγερίδη, η Αστυνοµία δούλεψε µε µυστικότητα, µεθοδικότητα και αποτελεσµατικότητα, οδηγώντας τους υπαίτιους στη ∆ικαιοσύνη, κάτι το οποίο κάνει καθηµερινά και σε δεκάδες άλλες υποθέσεις. Εξαιτίας της οπαδικής βίας έχουµε θρηνήσει στο παρελθόν πολλούς νέους ανθρώπους, γι’ αυτό και ήδη οι παρεµβάσεις της κυβέρνησης κινούνται σε µία ενιαία κατεύθυνση. Πρόληψη, διερεύνηση κάθε υπόθεσης και εφόσον χρειαστεί, σύλληψη όλων όσοι και όποιοι είναι υπεύθυνοι για ανάλογα περιστατικά. Το µαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, καθώς είναι η ίδια η κοινωνία που µας δίνει πλέον την εντολή να προχωρήσουµε στο ξερίζωµα των θυλάκων που εκτρέφουν τη βία. Εως εδώ!

Πώς προχωρά η µετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο; Πότε θα είναι έτοιµο το νέο κατάστηµα κράτησης;

Από την πρώτη µέρα ανάληψης των καθηκόντων µου, ζήτησα την επίσπευση των διαδικασιών, καθώς και τη συνέχιση του έργου των οµάδων εργασίας που ασχολούνται µε το συγκεκριµένο project, µε ακόµη πιο εντατικούς ρυθµούς, κάτι που φαίνεται ήδη να αποδίδει. Σηµαντικό βήµα για την ταχύτερη υλοποίηση του συγκεκριµένου αναπτυξιακού σχεδίου υπήρξε η εκκίνηση του δεύτερου σταδίου της β’ φάσης του ∆ηµόσιου ∆ιεθνούς ∆ιαγωνισµού, µε τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάθεση σύµβασης Σύµπραξης ∆ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα, κάτι που έγινε µετά την απόφαση που υπέγραψα στις αρχές Μαρτίου. Συνεχίζουµε µε γοργούς ρυθµούς και σύντοµα θα είναι ακόµη πιο ξεκάθαρα τα τελικά χρονοδιαγράµµατα.

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, ποια µηνύµατα λαµβάνετε από τους πολίτες;

Οπου κι αν βρεθώ αυτές τις µέρες, το µήνυµα που λαµβάνω είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες επιλέγουν τη σταθερότητα και τη δυναµική συνέχιση των µεταρρυθµίσεων, ενώ γυρίζουν την πλάτη στις «περιπέτειες», καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ποια παράταξη υπηρετεί µε έργα και όχι µε λόγια την Ελλάδα. Κυρίως όµως επικροτούν τις κατακτήσεις της τελευταίας 5ετίας, που µετέτρεψαν τη χώρα µας από «παρία» της Ευρώπης σε πρωταγωνιστή. Ενα είναι βέβαιο: οι ευρωεκλογές του Ιουνίου δεν πρέπει να είναι εκλογές χαλαρότητας και αποχής, αλλά να δώσουν ένα «µήνυµα ισχύος», τόσο για τη Νέα ∆ηµοκρατία, ως κυρίαρχη πολιτική δύναµη, όσο και για την πατρίδα µας, ως έναν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο, στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ