Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιάννης Κεφαλογιάννης στα ”Παραπολιτικά” 90,1: Προκλητική ενέργεια η μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί – Να ανακαλέσει η Τουρκία

«Προφανώς είναι μια προκλητική ενέργεια η μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί και θα πρέπει η Τουρκία στο ζήτημα αυτό να ανακαλέσει», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μιλάμε για ένα μνημείο αναγνωρισμένο από την UNESCO. Επομένως, τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθάνε στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πόσω μάλλον όταν ο πρωθυπουργός επισκεφθεί την Άγκυρα σε λίγες ημέρες. Θα πρέπει όχι μόνο να ανακαλέσει η Τουρκία, αλλά θα πρέπει εμπράκτως να δείξει ότι εννοεί την ελληνοτουρκική προσέγγιση και όχι με τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες δυστυχώς μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω», επισήμανε ακόμα.

*Διαβάστε εδώ: Πού στοχεύει η κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών – Η θετική ατζέντα, το στοίχημα της καθημερινότητας και η συνέπεια λόγων και έργων

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Ερωτηθείς αν θα συμμετέχει ο στρατός στις κατασβέσεις των πυρκαγιών, απάντησε: «Βρισκόμαστε σε μια αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, γιατί, όπως είχε ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Μάλιστα, έχουμε δώσει τις διαθεσιμότητες εδώ και αρκετούς μήνες προς το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είτε αφορά τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, τα εναέρια μέσα χρησιμοποιούνται κατά βάση μέσω των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, υπάρχουν τα πεζοπόρα τμήματα τα οποία διαθέτουμε και εφαρμόζουμε τα σχέδια είτε ”Ξενοκράτης” είτε ”Δευκαλίων”, όπου ζητηθεί από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, και βεβαίως έχουν ιδρυθεί συγκεκριμένα τμήματα, κυρίως του Μηχανικού, τα οποία επίσης είναι στη διαθεσιμότητα του Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση που υπάρξει κάποια φυσική καταστροφή».

Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο, που αναφέρει ότι θα πρέπει να καθαριστεί ο περιβάλλοντας χώρος γύρω από τα στρατόπεδα, είπε: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις και σε διάφορες διατάξεις οι οποίες προστέθηκαν στο τέλος περιλαμβάνεται αυτή η ρύθμιση για να υπάρχει μια ευελιξία και ταχύτητα σχετικά με κάποιες νομοθετικές προβλέψεις που υπάρχουν όσον αφορά ζητήματα περιβάλλοντος και όχι μόνο. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ταχύτατες διαδικασίες για να μην επαναληφθούν φαινόμενα τα οποία είδαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. Το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Μαΐου και αμέσως μετά θα εισαχθεί στη Βουλή. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, εκκρεμούν κάποιες εργασίες και με βάση την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι το καλοκαίρι».

«Έχουμε ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες μια πολύ λεπτομερή σχεδίαση όσον αφορά την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας από τις δυνάμεις του στρατού. Έχουμε δώσει όλες τις δυνατότητες προς την Πολιτική Προστασία με συγκεκριμένα τμήματα, με χιλιάδες άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων, επομένως, όπου κληθούμε, προφανώς γίνονται και προληπτικές ενέργειες, αλλά σε κάθε περίπτωση όταν, ο μη γένοιτο, έχουμε κάποια μεγάλη πυρκαγιά, προφανώς θα επέμβουν και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν ειδικά σχέδια όπου και προληπτικά ομάδες που θα μας ορίσουν από την Πολιτική Προστασία σε συνεργασία πάντα θα υπάρξει και περιφρούρηση συγκεκριμένων περιοχών», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στην απόφαση για την υγειονομική κάλυψη Φολεγάνδρου – Σύμης και Ανάφης, είπε: «Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων και αποτελεί ένα πολύ μικρό κλάσμα της συνολικής προσφοράς στο ζήτημα της δημόσιας υγείας. Έχουμε δώσει γιατρούς σε πολλά νησιά το προηγούμενο διάστημα που καλύπτουμε ”τρύπες” που έχει το ΕΣΥ, με την έννοια ότι είναι άγονες αυτές οι περιοχές και καλούμαστε μέσα από οπλίτες γιατρούς να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αγκαλιάσει πάρα πολύ αυτόν τον θεσμό, όπως επίσης σε πολλές περιπτώσεις της Βορείου Ελλάδος οι γιατροί φεύγουν από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και καλύπτουν περιοχές όπως η Ξάνθη, η Δράμα, η Κομοτηνή, με κρίσιμες ειδικότητες. Προφανώς δεν είναι το κύριο έργο αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά όταν μια κοινωνία βρίσκεται σε τεράστια ανάγκη όσον αφορά το ΕΣΥ, προφανώς και εμείς, ως Ένοπλες Δυνάμεις, θα βάλουμε πλάτη. Αυτό θα συνεχιστεί».

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή 08-05-24

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ