Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ελληνοτουρκικά: Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 13 Μαΐου – Η μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο “επιτρέπει” τον διάλογο

Ήταν 7 Δεκεμβρίου 2023 όταν ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στην Αθήνα για να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ). Τότε, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την άνοιξη.

Διαβάστε ακόμα: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το παρασκήνιο της πολύµηνης προετοιµασίας, τα νέα δεδοµένα και οι προσδοκίες

Τα θετικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι συναντήσεις 

Πέντε μήνες μετά, λοιπόν, θα συναντηθούν ξανά. Αυτή τη φορά στην Αγκυρα. Με το κλίμα, όμως, να μην είναι ακριβώς όπως το άφησαν. Στα θετικά βήματα συγκαταλέγονται οι συμφωνίες που υπεγράφησαν και υλοποιήθηκαν.

Ξεχωρίζει αυτή για την παροχή Visa express στους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η αρχή έγινε στις 30 Μαρτίου με τα πρώτα πέντε νησιά (Χίος, Κως, Λέσβος, Ρόδος και Σάμος) και η δεύτερη φάση της συμφωνίας υλοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη, με το δεύτερο γκρουπ νησιών (Κάλυμνος, Καστελλόριζο, Λέρος, Λήμνος και Σύμη). Επίσης, θετικό πρόσημο μπαίνει στις ελληνοτουρκικές επαφές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είδε δύο φορές τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Σε «ουδέτερο έδαφος». Στο Μόναχο και στο Λονδίνο. Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ταξίδεψε έως την Τουρκία για τον πολιτικό διάλογο με τον -μέχρι πρότινος- ομόλογό της, Μπουράκ Ακσαπάρ. Το ίδιο και ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος στο πλαίσιο της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» συμφώνησε με τον κ. Ακσαπάρ (μεταξύ άλλων) στην ίδρυση του Ελληνο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Στην Αθήνα έγινε και ο νέος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με τον Νίκο Δένδια να χαιρετά την τουρκική αποστολή, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της στο γραφείο του. Δείγμα όχι μόνο προσωπικής ευγένειας, αλλά και παγίωσης του καλού κλίματος.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d13l6trcl6bl)

Η μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο και οι ρεαλιστικές προσδοκίες

Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει αν οι Τούρκοι προκαλούσαν στον αέρα του Αιγαίου με παραβιάσεις και υπερπτήσεις. Η μηδενική πτητική δραστηριότητα επιτρέπει τον διάλογο. Μέχρι εκεί.

Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η Αθήνα προσέρχεται στο ραντεβού της 13ης Μαΐου με ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν πάμε να λύσουμε τη διαφορά μας για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Οι τουρκικές αντιδράσεις για τη δημιουργία ελληνικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της γείτονος ότι θα διδάσκουν το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» στους μαθητές, εντάσσοντας και χάρτη στα σχολικά βιβλία από την ερχόμενη χρονιά, δεν βοηθούν. Μάλλον διαλύουν τυχόν ουτοπικά σύννεφα. Υπενθυμίζοντας στην Ελλάδα ότι οι παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις δεν αλλάζουν.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ