Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νεοοθωμανικές ρουκέτες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Θέτουν θέμα “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη, ανατινάζουν τη Διακήρυξη των Αθηνών, έκαναν τζαμί τη Μονή της Χώρας

Λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Σε κάθε περίπτωση οι νεοοθωμανικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που ακολούθησαν, αλλά κι οι «κορόνες» του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προκαλούν σοβαρά ερωτήματα ως προς τα κίνητρα και τις πραγματικές επιδιώξεις των Τούρκων, δεδομένης μάλιστα της χρονικής συγκυρίας λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και του γενικότερου εύφλεκτου κλίματος στη Μέση Ανατολή.

Πρακτικά όμως, οι Τούρκοι ακυρώνουν τη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε την αποχή από εμπρηστικές δηλώσεις ή ενέργειες που θα δυναμίτιζαν τον καλό διμερές κλίμα.

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια ο Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει το σπουδαιότερο σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά, σε τζαμί, η έντονη αντίδραση της Αθήνας διά του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας θεωρήθηκε ένα μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο. Τότε βέβαια οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας ήταν τεταμένες, ο δε Ερντογάν προσπαθούσε να παίξει τον ρόλο του «πατερούλη» των απανταχού μουσουλμάνων. Επομένως, όσο προκλητική, βέβηλη και ανιστόρητη ήταν η απόφασή του, άλλο τόσο σύμφωνη ήταν με τις πραγματικές βλέψεις του.

Διαβάστε ακόμα: Ελληνοτουρκικά: Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 13 Μαΐου – Η μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο “επιτρέπει” τον διάλογο

Πού το πάει η Άγκυρα

Το ερώτημα είναι γιατί σήμερα επιχειρεί κάτι αντίστοιχο και πού θέλει να το πάει. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στη Μονή της Χώρας, τον σπουδαίο αυτό βυζαντινό ναό και αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ιστορίας και παρουσίας στην Εγγύς Ανατολή. Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται είναι το εξής: Γιατί ο «σουλτάνος» δεν ακύρωσε τη μετατροπή της ιστορικής μονής σε μουσουλμανικό τέμενος, για να δείξει στη Δύση ότι λογικεύτηκε αλλά και για να μη διακινδυνεύσει την ομαλή έκβαση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο Ερντογάν υποβάλλει την Ελλάδα σε… σκωτσέζικο ντους, καθώς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εμφανίστηκε διαλλακτικός τείνοντας χείρα φιλίας: «Η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει τους φίλους της και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει με τις χώρες της περιοχής», είπε, αν και είχαν προηγηθεί οι ανιστόρητες δηλώσεις στην τελετή μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, όπου επιχείρησε να οικειοποιηθεί τη βυζαντινή παρακαταθήκη. «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας», δήλωσε πλαστογραφώντας ευθέως την ίδια την Ιστορία.

Σε αυτό το περίεργο κλίμα ο Χακάν Φιντάν ξαφνικά αποφάσισε να μιλήσει για την υποτιθέμενη «δεινή» κατάσταση στην οποία ζουν οι «Τούρκοι», όπως είπε, της Δυτικής Θράκης. Δηλαδή, για μια ακόμα φορά παρουσίασε ως ομογενείς τους πολίτες που απαρτίζουν τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. Θυμίζουμε πως, όταν ο Ερντογάν είχε μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» στην Αθήνα, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αποστόμωσε υπενθυμίζοντάς του ότι «ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης». Τότε ο Ερντογάν δεν απάντησε και μένει να φανεί αν θα το κάνει τη Δευτέρα «εντός έδρας».

Το σίγουρο είναι ότι, αν ειπωθεί κάτι τέτοιο τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει τη δέουσα απάντηση, καθώς η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα που έχουν λύσει οι διεθνείς συνθήκες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ