Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στο Βατικανό ο Πιερρακάκης χτίζει “γέφυρα επικοινωνίας”: Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Παιδείας εν μέσω διπλωματικού αναβρασμού

Το Βατικανό επισκέπτεται σήμερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συναντηθεί και με τον Πάπα Φραγκίσκο, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Παιδείας στην Αγία Έδρα, που εμπεριέχει ισχυρούς συμβολισμούς, δεδομένης της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα στη διπλωματική σκακιέρα για την αποφυγή κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Τον υπουργό Παιδείας συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, και ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών, Θεόδωρος Κοντίδης. Σε δηλώσεις του, ο κ. Κοντίδης (protothema.gr) αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο Βατικανό και στην ανάγκη να υπάρξει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας της ελληνικής πλευράς με την Καθολική Εκκλησία. «Βασικός στόχος του ταξιδιού στην Ιταλία είναι η επικοινωνία. Είναι σημαντικό το υπουργείο Παιδείας και η Αγία Έδρα να έχουν μία γνωριμία και άμεση επικοινωνία, το επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Άλλωστε, ειδικά σε θέματα πολιτισμού και Παιδείας, το καλύτερο είναι να ανοιχτεί μία απευθείας γέφυρα επικοινωνίας. Αυτό είναι το βασικότερο. Υπάρχουν φυσικά και άλλα, επι μέρους θέματα – ενδεχομένως να συζητηθεί και το θέμα των σχολείων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα: Οι τρεις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθµιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Αγία Έδρα και η ατζέντα

Ο κ. Πιερρακάκης στο Βατικανό, μεταξύ άλλων, θα δει τον υπεύθυνο για τις σχέσεις με τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, Βρετανό επίσκοπο Πολ Γκάλαγκερ, τον άτυπο δηλαδή υπουργό Εξωτερικών του κρατιδίου. Η Ελλάδα διατηρεί διπλωματική αποστολή στο Βατικανό, καθώς υπάρχει ελληνική πρεσβεία εκεί.

«Μέσα από ταξίδι και τις επαφές του υπουργού Παιδείας είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί εγκάρδια σχέση, μία γνωριμία ώστε σε θέματα Παιδείας και πολιτισμού ή σε θέματα που προκύπτουν στην Ευρώπη, όταν συνομιλούμε με το Βατικανό, να το κάνουμε μέσω γνωστών ανθρώπων, αντί να μιλάμε με κάποια απρόσωπη διεύθυνση», τονίζει ο κ. Κοντίδης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας και συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέροντας στη συνέχεια μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την καθολική κοινότητα στη χώρα μας.

«Μεταξύ των θεμάτων τα οποία αφορούν και την Καθολική Εκκλησία και για τα οποία βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους αρμοδίους του υπουργείου είναι η εκκρεμότητα με τους διδασκάλους Θρησκευτικών των καθολικών μαθητών στις Κυκλάδες: υπάρχουν, δηλαδή, ορισμένες νομικές δυσκολίες σε ό,τι αφορά τον διορισμό των καθολικών διδασκάλων, ο οποίος καθυστερεί, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κενά στα σχολεία. Επιπλέον, υπάρχει το θέμα της άδειας παραμονής των αλλοδαπών καθολικών κληρικών τους οποίους καλούμε να υπηρετήσουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αλλοδαπούς οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες πλέον, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της Αφρικής και της Ασίας. Στις περιπτώσεις αυτές, χρήζουν τακτοποίησης ζητήματα όπως η διευκόλυνση ανανέωσης της άδειας παραμονής τους στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Κοντίδης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ