Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βενιζέλος στα Παραπολιτικά 90,1: ”Διαφωνώ απολύτως με τα περί αναβολής της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν” – Τι είπε για την υποψηφιότητα Μπελέρη

«Καλώς γίνεται η συνάντηση. Διαφωνώ απολύτως με την άποψη ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η συνάντηση για να περάσουμε σε μια νέα φάση έντασης» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κος Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με την επικείμενο τετ-α-τετ Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα, τη Δευτέρα.

Παράλληλα, σχετικά με την επίσκεψη και την ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στην Ελλάδα την Κυριακή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε: «Ο κ. Ράμα εφαρμόζει μια δική του τακτική και έχει ένα δικό του ύφος. Νομίζω ότι όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και με σταθερή στρατηγική κατεύθυνση».

Τι είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την υποψηφιότητα Μπελέρη

Ερωτηθείς αν η υποψηφιότητα Μπελέρη στις ευρωεκλογές βοηθάει τις σχέσεις μας με την Αλβανία, απάντησε: «Δεν ανήκω σε αυτούς που θα συνέδεαν την εσωτερική πολιτική ζωή και τις εκλογικές ανάγκες και στοχεύσεις με την εξωτερική πολιτική. Η υποψηφιότητα Μπελέρη προφανώς συνδέεται με τους εκλογικούς συσχετισμούς και τις εκλογικές επιδιώξεις, άρα είναι μια επιλογή η οποία θα κριθεί εκλογικά, από εκεί και πέρα όμως ο κ. Μπελέρης λειτουργεί τώρα ως ευρωπαίος πολίτης υποψήφιος για τις ευρωεκλογές και αν εκλεγεί θα είναι μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με ελληνική ιθαγένεια».

O Ευάγγελος Βενιζέλος  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  10-05-24

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν:

Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλώς γίνεται η συνάντηση. Διαφωνώ απολύτως με την άποψη ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η συνάντηση για να περάσουμε σε μια νέα φάση έντασης επειδή η Μονή της Χώρας έγινε τζαμί όπως είχε γίνει και η Αγία Σοφία πριν από δύο χρόνια… Για ένα τέτοιο θέμα δεν μπορούμε να προκαλέσουμε μια ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διότι πρέπει να έχουμε τους διαύλους του διαλόγου και της επικοινωνίας ανοιχτούς.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και αν πιστεύει ότι θα επηρεάσουν την Συμφωνία των Πρεσπών:

Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είδα με μεγάλο ενδιαφέρον ότι και ο Πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίζονται την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής της Συνθήκης των Πρεσπών. Κι εγώ είχα ασκήσει κριτική στην Συνθήκη των Πρεσπών, δεν την ψήφησα διότι θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αλλά δεν το θέλησε αυτό η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλησε την συναίνεση και την συστράτευσή μας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπάρχει όμως ένα αποτέλεσμα το οποίο το αναγνωρίζουμε. Το κράτος έχει συνέχεια, το διεθνές δίκαιο μας δεσμεύει. Δεσμεύει και εμάς και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στα Βαλκάνια η κατάσταση είναι εύθραυστη. Τα Βαλκάνια είναι μια από τις περιοχές που κατά προτεραιότητα εξάγονται ή εισάγονται προβλήματα άρα αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή εύκολα επηρεάζει μια εύθραυστη κατάσταση στα Βαλκάνια.

Ευάγγελος Βενιζέλος: ”Ο κ. Ράμα εφαρμόζει μια δική του τακτική και έχει ένα δικό του ύφος”

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη και ομιλία του κ. Ράμα στην Ελλάδα:

Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Ράμα εφαρμόζει μια δική του τακτική και έχει ένα δικό του ύφος. Νομίζω ότι όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και με σταθερή στρατηγική κατεύθυνση. Εμείς ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για μια Αλβανία η οποία έχει ευρωπαϊκή προοπτική, έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας άρα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και βεβαίως πρέπει να σέβεται το κράτος Δικαίου.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη προφανώς συνδέεται με τους εκλογικούς συσχετισμούς και τις εκλογικές επιδιώξεις

Ερωτηθείς αν η υποψηφιότητα Μπελέρη βοηθάει τις σχέσεις μας με την Αλβανία: Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ανήκω σε αυτούς που θα συνέδεαν την εσωτερική πολιτική ζωή και τις εκλογικές ανάγκες και στοχεύσεις με την εξωτερική πολιτική. Η υποψηφιότητα Μπελέρη προφανώς συνδέεται με τους εκλογικούς συσχετισμούς και τις εκλογικές επιδιώξεις άρα είναι μια επιλογή η οποία θα κριθεί εκλογικά από εκεί και πέρα όμως ο κ. Μπελέρης λειτουργεί τώρα ως ευρωπαίος πολίτης υποψήφιος για τις ευρωεκλογές και αν εκλεγεί θα είναι μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με ελληνική ιθαγένεια η οποία του δίνει και την ευρωπαϊκή ως εκ τούτου φαντάζομαι ότι εκεί θα είναι πια η προτεραιότητά του και η στόχευσή του διότι δεν θα λειτουργεί ως Αλβανός πολίτης, μέλος της εθνικής μειονότητας στην Αλβανία διότι η Αλβανία είναι και εκτός ΕΕ άρα αυτό θα αξιολογηθεί ανάλογα την έκβαση των εκλογών και τα στάτους που θα έχει ο κ. Μπελέρης μετά τις εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ