Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη νίκη των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία: Τήρηση της συµφωνίας απαιτεί η Αθήνα από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια

Οι διπλές -βουλευτικές και προεδρικές- εκλογές στα Σκόπια επαναφέρουν στην εξουσία, µετά από διάλειµµα επτά ετών, τους εθνικιστές του VMRO, βάζοντας τα θεµέλια για νέες τριβές στα Βαλκάνια.

Στις βουλευτικές εκλογές οι εθνικιστές πήραν 43% και 59 από τις 120 έδρες, κάτι που σηµαίνει πως δεν έχουν αυτοδυναµία και θα επιδιώξουν συνεργασία µε τον αντιπολιτευόµενο συνασπισµό αλβανικών κοµµάτων «Αξίζω», που έλαβε 13 έδρες.

Το κόµµα των Σοσιαλιστών, που υπέγραψε τη Συµφωνία των Πρεσπών, κυριολεκτικά καταποντίστηκε, πέφτοντας στις 19 έδρες. Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι, αρχηγός του VMRO, µετά τη νίκη µίλησε για «το µέλλον της Μακεδονίας», όχι της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε είχε επανειληµµένα τονίσει προεκλογικά. Πως δηλαδή, αν έρθει στην εξουσία, θα χρησιµοποιεί το όνοµα «Μακεδονία», σκέτο. Το ίδιο βεβαίως διεµήνυε και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επίσης από το VMRO, η οποία εξελέγη πρόεδρος της χώρας µε 65%.

Διαβάστε ακόμα: Βόρεια Μακεδονία: Μεγάλη κυριαρχία της υποψήφιας του VMRO Σιλιάνοφσκα με 67,5% δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15azwzwwxo9)

Προβληματισμός στην Αθήνα για τη Βόρεια Μακεδονία

Εξού στην Αθήνα επικρατεί εύλογος προβληµατισµός για την ανέλιξη της συγκεκριµένης παράταξης στην εξουσία και πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως, αν οι προεκλογικές τους υποσχέσεις-προειδοποιήσεις γίνουν πράξη, το διάβηµα εκ µέρους της ελληνικής πλευράς θα είναι η πρώτη αυτονόητη αντίδραση της Αθήνας. Το υπουργείο Εξωτερικών ήδη παρακολουθεί στενά τις κινήσεις τους, µε την ελληνική διπλωµατία να ζητά τήρηση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε το πρώτο µήνυµα στη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, υπενθυµίζοντας ότι ο δρόµος προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «περνά» µέσα από τον σεβασµό της Συµφωνίας των Πρεσπών. «Ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στα εσωτερικά θέµατα της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συµφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα τυπικό προαπαιτούµενο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών (Σκάι).

Βόρεια Μακεδονία: Ποια είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα του VMRO

Η 70χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που εξελέγη πρόεδρος στα Σκόπια, είναι γνωστή ως το «σκληρό» στέλεχος του VMRO. Σε κάθε ευκαιρία, δηλώνει ότι θα αποκαλεί τη χώρα της µε την ονοµασία «Μακεδονία». Υπήρξε καθηγήτρια Συνταγµατικού ∆ικαίου στο Πανεπιστήµιο των Σκοπίων.

Όταν τον Φεβρουάριο του 2019 αναδείχτηκε υποψήφια του VMRO σε συνδιάσκεψη του κόµµατος, είχε δηλώσει ότι είναι ανεξάρτητη υποψήφια και ότι αποφάσισε να ζητήσει τη στήριξη του VMRO, επειδή το τελευταίο διάστηµα οι απόψεις της συνέπεσαν µε τις θέσεις του κόµµατος αυτού σε µία σειρά ζητήµατα, όπως η εναντίωσή της στη Συµφωνία των Πρεσπών και στον νόµο που διευρύνει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια της χώρας, προσθέτοντας ότι «είναι καιρός η χώρα να εκλέξει γυναίκα στο αξίωµα του προέδρου της ∆ηµοκρατίας».

Προς έκπληξη όσων παρακολουθούν τα λεγόµενά της, αρνήθηκε τον χαρακτηρισµό «εθνικίστρια», υποστηρίζοντας ότι έχει µεγαλώσει σε πολυεθνικό περιβάλλον.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ