Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συρίγος στα Παραπολιτικά 90,1: Εδώ και πολύ καιρό ο Ράμα χρησιμοποιεί την υπόθεση Μπελέρη, για να κάνει επίδειξη δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας του

«Εδώ και πολύ καιρό ο Ράμα χρησιμοποιεί την υπόθεση Μπελέρη, για να κάνει επίδειξη δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας του», ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες», με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό, με αφορμή την προεκλογική εκστρατεία του Έντι Ράμα στην Ελλάδα.

*Διαβάστε εδώ: Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1 για επίσκεψη Ράμα: Να ψηφιστεί ο Μπελέρης, ώστε να πάρει ένα σαφές μήνυμα και η αλβανική πλευρά

«Ο Έντι Ράμα θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι είναι ένας ισχυρός ηγέτης και όλα αυτά που αρέσουν στους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας και σε αυτό το πλαίσιο επιλέγει να μιλήσει σε αλβανούς πολίτες στην Αθήνα σε ιδιωτική επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός εκφράστηκε και χρησιμοποίησε τον όρο «αχρείαστη εκδήλωση». Νομίζω ότι είναι ευκαιρία για τον Ράμα να διαπιστώσει πώς λειτουργούν οι σοβαρές δημοκρατικές χώρες. Εδώ δεν βάζουμε φυλακή όποιον δεν μας αρέσει, δεχόμαστε το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η άνοδος του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία φέρνει αμφισβήτηση για την ονομασία της χώρας, απάντησε: «Σίγουρα θα δοκιμαστεί η συμφωνία των Πρεσπών και θα δούμε τι θα είναι στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στα Βαλκάνια αυτά τα πράγματα δεν δουλεύουν με τον πολιτικό χρόνο αλλά με τον ιστορικό χρόνο δηλαδή τα βλέπεις σε βάθος πολλών ετών άρα θα δούμε πόσο θα μπορέσει να κρατήσει η Συμφωνία των Πρεσπών».

Για τον Ερντογάν

Στην ερώτηση αν οι τελευταίες αποφάσεις του κ. Ερντογάν δυσκολεύουν το έργο του Έλληνα πρωθυπουργού, είπε: «Όχι, δημιουργούν προβλήματα. Αυτές οι αποφάσεις έχουν το χαρακτηριστικό ότι είναι «διφορούμενες», δηλαδή η απόφαση για τη Μονή της Χώρας είχε ληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια επομένως μπορεί να πει κάποιος ότι είναι κάτι παλιό, από την άλλη αν είναι κάτι παλιό γιατί το κάνει μια εβδομάδα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Το θέμα των γκρίζων ζωνών κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι κάτι που η Τουρκία λεει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το επανέφερε σε σχέση με τα θαλάσσια περιβαλλοντικά πάρκα, είναι βέβαιο ότι θα πει ότι είναι η πάγια θέση μας. Η εισαγωγή του μαθήματος της γαλάζιας πατρίδας στα σχολεία της Τουρκίας … όλα αυτά θα συζητηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το σημαντικό που δείχνει αλλαγή στάσεως επί του πεδίου είναι ότι για πρώτη φορά από το ’74 έχουμε επί 15 μήνες παντελή διακοπή των παραβιάσεων και παραβάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου και των υπερπτήσεων».

«Και μόνο το θέμα ότι συζητάμε με την Τουρκία είναι σημαντικό, θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η διακοπή των παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι έχουμε περιθώρια να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα σοβαρά θέματα που μας απασχολούν. Απέχουμε πάρα πολύ», συμπλήρωσε.

Ο Άγγελος Συρίγος στον Γιάννη Αργυρό "Πρωινές Ιστορίες"  10-05-24

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ