Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κικίλιας: Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τους καθαρισμούς – Είμαστε πλέον οργανωμένοι για το πρόβλημα των πυρκαγιών

«Είμαστε πλέον οργανωμένοι και δομημένοι για το πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει περιθώριο για παραφωνίες», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Talk Radio 9,89», αναφερόμενος στις δασικές πυρκαγιές.

*Διαβάστε εδώ: Κλιματική αλλαγή: Συναγερµός για αγρότες και τουρισµό – Ο αντίκτυπός της στην οικονοµία της Ευρώπης προβληµατίζει τους ειδικούς

Βασίλης Κικίλιας: Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση δίνεται η δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ να μπουν μέσα στα δάση και να κάνουν αντιπυρικές ζώνες

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που ελήφθησαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ανέφερε πως «για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση δίνεται η δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ να μπουν μέσα στα δάση και να κάνουν αντιπυρικές ζώνες. Το ίδιο κάνει και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το πρόγραμμα AntiNero».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «τα στρατόπεδά μας θα “ξυριστούν” σε περίμετρο 100 μέτρων, σχηματίζοντας αντιπυρικές ζώνες για ευνόητους λόγους».

Ακόμα, υπογράμμισε πως «υπάρχει πλέον αλλαγή στον ποινικό κώδικα. Δεν είναι πλημμέλημα η εξ αμελείας πρόκληση εμπρησμού και μάλιστα, αν αυτό στοιχίσει έστω και μία ανθρώπινη ζωή ή οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, επισείει 10 με 20 χρόνια κάθειρξη και έως 200.000 ευρώ πρόστιμο».

«Έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία»

Σημείωσε, δε, πως «ήδη, αυτούς τους μήνες έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στους ασυνείδητους που ρισκάρουν τις ζωές των υπολοίπων».

Σχετικά με την αλλαγή στο δόγμα δασοπυρόσβεσης, δήλωσε πως «είναι προφανές ότι υπάρχει ένα άλλο, νέο δόγμα στην Πυροσβεστική. Πλέον, σε μία έναρξη δασικής πυρκαγιάς, μεταβαίνουν δύο πυροσβεστικά οχήματα, πηγαίνει ένα τρίτο πυροσβεστικό όχημα με αξιωματικό, γίνεται αμέσως η απογείωση των εναέριων μέσων μας, και αν έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά κατά τη διάρκεια του εικοσαλέπτου που χρειάζεται για να απογειωθούν, θα ακυρώνεται η απογείωσή τους, αλλιώς θα κάνουν διαβροχή ή περιπολία».

Τέλος, ο υπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες, λέγοντας: «Πάρτε ένα τηλέφωνο στο 199, αν δείτε μια έναρξη πυρκαγιάς. Ενδιαφερθείτε, στείλτε ένα μήνυμα στο 112. Μην αφήσετε τον γείτονά σας να μην έχει φροντίσει το οικόπεδό του ή το σπίτι του, τα πεύκα του, τα χορτάρια του. Κάντε την καταγγελία, αν χρειαστεί».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ