Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοντογεώργης: Σχεδιάζουμε το Μέλλον της Ευρώπης με τους πολίτες και τις κοινωνίες στο επίκεντρο

Σε συνάντηση εργασίας με τους ομολόγους για «το Μέλλον και την Ευρώπη του 2040», συμμετείχε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στο  πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορμή της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών των «27» στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Επιτροπής, ήταν η δημοσίευση της ετήσιας αναφοράς για το strategic foresight.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς δημιουργώντας και εντάσσοντας την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού, ενώ επί του παρόντος επιταχύνει την προσπάθεια ενσωμάτωσης του foresight στον κύκλο παραγωγής στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων και πολιτικών. Ταυτόχρονα, η χώρα μας είναι επικεφαλής έργου με τη συμμετοχή πολλών κρατών μελών, που χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ μόλις πρόσφατα η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού εξέδωσε την μελέτη GenAI 2040, η πρώτη μελέτη που παρήχθη με μεθοδολογία foresight.

Στο ευρωπαϊκό επίπεδο ο Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας συντονιστικού μηχανισμού που θα επιβλέπει την ενσωμάτωση των ευρημάτων και της λειτουργίας του μακροσκοπικού σχεδιασμού στις δημόσιες πολιτικές της Ένωσης, αλλά και την προτεραιοποίηση της εύρεσης πόρων που θα στηρίξουν τις εθνικές δομές foresight στο ρόλο και τη λειτουργία τους. Ο κ. Κοντογεώργης τόνισε, επίσης, ότι η συζήτηση για το Μέλλον και την Ευρώπη του 2040 δεν μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτών και θα πρέπει να αναδειχθούν οι κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και ευημερία των ευρωπαϊκών λαών μέσα από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Τέλος, ο κ. Κοντογεώργης συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ στα γραφεία της, με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, του ειδικού γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Γ. Μαστρογεωργίου – ο οποίος έκανε και αναλυτική παρουσίαση για τις εργασίες της Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό – του μόνιμου αντιπροσώπου Ι. Βράιλα καθώς και του αναπληρωτή του, Ε. Κωστόπουλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία και τους φορείς της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ