Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ματ στην Οικονοµία από τον Μητσοτάκη: Η επιστολή για τις τιµολογιακές πρακτικές των πολυεθνικών και οι κεντρικές στοχεύσεις λίγο πριν τις κάλπες

Mε την πυξίδα της προσανατολισµένη στην Οικονοµία, η οποία παραδοσιακά καθορίζει στην Ελλάδα τις ισορροπίες που διαµορφώνονται σε κάθε εκλογική αναµέτρηση, εισέρχεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Βλέπετε, µπορεί τα εθνικά θέµατα να έχουν βρεθεί και πάλι στην προεκλογική ατζέντα, ωστόσο, µε δεδοµένη την παραδοχή ότι η Ν.∆. έχει ξεκάθαρη υπεροχή σε ό,τι αφορά την εµπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων έναντι των υπόλοιπων κοµµάτων, άπαντες σε Μαξίµου και Πειραιώς ρίχνουν το βάρος στις κινήσεις για την αντιµετώπιση της ακρίβειας και στην ανάδειξη της προοπτικής της ελληνικής Οικονοµίας, παρά τα επιµέρους προβλήµατα της καθηµερινότητας.

Προσωπική επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις πολυεθνικές

Χαρακτηριστικό εξάλλου των διαθέσεων και των σχεδιασµών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αλλά και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες περιοδείες του ο ίδιος επιλέγει να ξεκινήσει τις δηµόσιες τοποθετήσεις του από τη συγκεκριµένη παράµετρο, ενώ αποκορύφωµα της σχετικής επιχειρηµατολογίας ήταν η πρόταση την οποία κατέθεσε περί ανάγκης ευρωπαϊκής παρέµβασης για το µείζον ζήτηµα της διαφορετικής τιµολογιακής πολιτικής, που ακολουθούν ανά χώρα ορισµένες πολυεθνικές εταιρείες. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως απέστειλε προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιστολή μέσω της οποίας ζητεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Ενωσιακό Δίκαιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους από την ακρίβεια και τη «διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν πολυεθνικοί κολοσσοί έναντι μεμονωμένων κρατών μελών».

Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 4 προτάσεις για την ακρίβεια

Την επιστολή ανέλαβε να συντάξει ο υπουργός Επικρατείας και αρµόδιος για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος. «Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός, σηκώνουν λοιπόν το γάντι και ζητούν µε επιστολή που θα σταλεί άµεσα προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το µείζον αυτό ζήτηµα να αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα της επόµενης Επιτροπής, αλλά και της επόµενης Ευρωβουλής. Και ελπίζουµε την πρωτοβουλία αυτή -έστω για αλλαγή- να τη στηρίξουν όλα τα ελληνικά κόµµατα, αντί να κάνουν αντιπολίτευση στη χώρα µας µέσω του Ευρωκοινοβουλίου. Θα λυθεί το πρόβληµα της ακρίβειας µε αυτή την πρωτοβουλία; Η απάντηση είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος και σηµαντικές διαπραγµατεύσεις µεταξύ των 27 κρατών-µελών, αλλά και απέναντι σε πιέσεις που δεν επιθυµούν τέτοιες νοµοθεσίες. Οµως πρέπει να το προσπαθήσουµε, διότι µόνον έτσι γίνεται κατανοητή και πόσο σηµαντική είναι η δύναµη που διαθέτει η Ενωσή µας για την πραγµατική προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και των εισοδηµάτων µας», έγραψε στα social media ο υπουργός, σε µια προσπάθεια να προβάλει περαιτέρω τα διλήµµατα που θέτει η κυβερνητική πλευρά σε ό,τι αφορά την επιλογή των πολιτών και το αποτέλεσµα της 9ης Ιουνίου.

Τρεις βασικές ξεκάθαρες στοχεύσεις

Η πρωτοβουλία αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές ότι είχε τρεις βασικές ξεκάθαρες στοχεύσεις. Αρχικά, την περαιτέρω επένδυση στην καλλιέργεια του ευρωπαϊκού του προφίλ ως ηγέτη µιας χώρας που αναλαµβάνει συνεχώς δράση για θέµατα γενικού και άµεσου ενδιαφέροντος (εξάλλου η Ν.∆. είναι, βάσει εκλογικών αποτελεσµάτων, το πλέον ισχυρό κόµµα στις τάξεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που παραµένει και -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα είναι και µετά τις κάλπες η µεγαλύτερη δύναµη εντός του Ευρωκοινοβουλίου). Επιπλέον υπενθυµίζει στους πολίτες στο παρά πέντε των ευρωεκλογών πως σε αντίθεση µε τις κορόνες των πολιτικών του αντιπάλων, ο ίδιος εξακολουθεί να αναζητεί πρακτικές λύσεις για την αντιµετώπιση των ανατιµήσεων που έρχονται ως συνέχεια των κυβερνητικών παρεµβάσεων που προηγήθηκαν στο µέτωπο αυτό.

Το τρίτο και σηµαντικότερο, δεδοµένης της προεκλογικής συγκυρίας, στοιχείο είναι πως µε τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να υπογραµµίσει πως είναι ο µόνος πολιτικός αρχηγός που συνδυάζει τη διεθνή παρέµβαση και την άµεση επαφή µε τα προβλήµατα των πολιτών. «Είναι ο µόνος που από την αρχή του κύµατος της ακρίβειας έσπευσε να προχωρήσει στις σηµειολογικές επισκέψεις στην αγορά, αλλά και να έχει όλο αυτό το διάστηµα άµεση επαφή µε τους κατοίκους των περιοχών που επισκέπτεται. Ταυτόχρονα, είναι και ο µόνος που µπορεί να εισακούγεται, να προτείνει και να προωθεί τέτοιες ενέργειες, οι οποίες θα µπορούσαν να υιοθετηθούν συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να δώσουν διέξοδο εντός κι εκτός συνόρων. Το προσωπικό αυτό πλεονέκτηµα έναντι του Κασσελάκη και του Ανδρουλάκη φαίνεται -παρά την κυβερνητική φθορά- να εξακολουθεί να συνιστά το πιο ισχυρό χαρτί», λέει χαρακτηριστικά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» υψηλόβαθµος κυβερνητικός παράγοντας, σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ηµερών. ∆εν θα πρέπει επίσης να λησµονείται ότι η συγκεκριµένη επιστολή θα είναι από τα βασικά όπλα στην πρωθυπουργική φαρέτρα ενόψει της συζήτησης κορυφής που θα πραγµατοποιηθεί στη Βουλή, για την ακρίβεια την Παρασκευή.

Συνεχίζει τις περιοδείες ο Μητσοτάκης

Στο µεταξύ, συνεχίζοντας τις περιοδείες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιµένει να ρίχνει το βάρος του στον Βορρά και δη στην Κεντρική και τη ∆υτική Μακεδονία, όπου Ελληνική Λύση και Νίκη συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά τους πανελλαδικά. Με δεδοµένη τη θετική αντίδραση που καταγράφεται στις µετρήσεις για τις εν λόγω περιοχές, σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές κινήσεις που πραγµατοποιεί το κυβερνών κόµµα µε στόχο τη συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ