Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

“Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα”: Παρουσίαση του 2ου τόμου

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την κυκλοφορία και παρουσίαση του β΄ τόμου της «Ιστορίας της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα», της βραβευμένης έκδοσης του Ωδείου Αθηνών, στην οποία συμμετέχει επιστημονικά και το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματός μας.

Η επίσημη παρουσίαση του β΄τόμου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 στις 19:00 στην Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.

Η «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» από το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤΩΑ) σε επιμέλεια των Χάρη Ξανθουδάκη, Πάνου Βλαγκόπουλου, Κώστα Καρδάμη και Στέλλας Κουρμπανά, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό: τη συνολική παρουσίαση της συνεχούς μουσικής ζωής και παραγωγής από την Άλωση έως και σήμερα, αλλά και να ανατρέψει παγιωμένους μύθους, όπως εκείνον που θεωρεί ότι δεν υπάρχει παράδοση λόγιας μουσικής στον τόπο μας.

Μετά από την επιτυχημένη κυκλοφορία του πρώτου τόμου και την πρόσφατη βράβευσή του από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών, στην οποία υπογραμμίστηκε η κομβική σημασία του «για μια νέα θεώρηση της Ιστορίας της Ελληνικής Μουσικής», βρισκόμαστε στην ιδιαιτέρως ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έκδοση του β΄τόμου, «Από την βασιλεία του Γεωργίου έως το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Οι 960 σελίδες του περιέχουν κείμενα των Χάρη Ξανθουδάκη, Στέλλας Κουρμπανά, Κωνσταντίνου Σαμπάνη, Πάνου Βλαγκόπουλου, Κώστα Καρδάμη, Μανώλη Σειραγάκη και Μυρτώς Οικονομίδου, και καλύπτουν χρονικά την περίοδο 1862-1919, οπότε και έλαβε χώρα η σημαντικότερη, ίσως, μουσική ανάπτυξη στο εσωτερικό του ελληνικού κράτους. Είναι η εποχή της ανάδειξης συνθετών, καθώς και ερμηνευτών, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι η εποχή της ίδρυσης του Ωδείου Αθηνών και της εγκαθίδρυσης της θεσμοθετημένης μουσικής παιδείας στην πρωτεύουσα, η εποχή της επαναδιατύπωσης του αιτήματος για «εθνική μουσική» μέσα από τα έργα και τα κείμενα του Λαυράγκα, του Γκρεκ και του Λαμπελέτ, και στη συνέχεια μέσα από την δράση του Καλομοίρη.

Οι δύο συνοδευτικοί δίσκοι ακτίνας με αποσπάσματα από σημαντικά έργα Ελλήνων συνθετών της περιόδου – συμφωνικά έργα, όπερες, μουσική δωματίου, χορωδιακά, θρησκευτικά έργα – ολοκληρώνουν την εικόνα της μουσικής παραγωγής του τόπου μας του δεύτερου μισού του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Στην παρουσίαση του β΄ τόμου (3 Ιουνίου 2024, 19:00, Ωδείο Αθηνών) θα μιλήσουν οι:

  • Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς, Πολιτικός Επιστήμων, Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ
  • Λύντια Τρίχα, Νομικός, Ιστορικός
  • Γιώργος Κουρουπός, Συνθέτης
  • Και οι επιμελητές Πάνος Βλαγκόπουλος, Κώστας Καρδάμης και Στέλλα Κουρμπανά

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ