Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πτώχευση FTI: Σε εκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες κρατήσεις ανέρχονται οι απώλειες στην Ελλάδα

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της πτώχευση του γερμανικού tour operator FTI Touristik GmbH στη χώρα μας και στην Κύπρο, καθώς ναι μεν μεγάλος αριθμός ξενοδόχων κατάφερε να εισπράξει τα οφειλόμενα του 2023, όμως υπάρχουν πολλοί που δεν τα εισέπραξαν. Την ίδια ώρα τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται ο FTI σε διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα, μένουν από αύριο χωρίς τουρίστες, ενώ και τα πάνω από 1.000 ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα, που είχαν συνεργασία με τον t.o. έχασαν σε μια στιγμή πολλές χιλιάδες κρατήσεις.

Οι πληροφορίες χτες, έκαναν λόγο για «περιορισμένη» οικονομική ζημιά στη χώρα μας, αλλά και στην Κύπρο, η οποία υπολογίζεται σε λίγα εκατ. ευρώ, όμως σύμφωνα με πηγές του NEWS 24/7 τα χρέη που υπάρχουν από πέρυσι, αλλά και αυτά που δεν έχουν πληρωθεί για φετινές κρατήσεις, υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί ο αντίκτυπος από την μεγάλη πτώχευση, τη δεύτερη μετά την κατάρρευση το 2019 του βρετανού tour operator Thomas Cook.

Πολλοί ξενοδόχοι είχαν πάρει τα χρωστούμενα
Μιλώντας στο NEWS 24/7 o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, είπε ότι «Το ευχάριστο είναι ότι έχουν εξοφληθεί τα χρέη του 23, όπως και οι κρατήσεις για την πελατεία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολλά ελληνικά ξενοδοχεία. Όμως προφανώς θα υπάρξουν κενά από τις κρατήσεις που δεν θα εκτελεστούν το υπόλοιπο της σεζόν». Ο κ. Χαλκιαδάκης όμως δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την διακοπή των δραστηριοτήτων του FTI: «Το δυσάρεστο είναι ότι φεύγει ένας ακόμη δυνατός παίχτης από την ελληνική αγορά και πλέον αρχίσει να δημιουργείται ένα μονοπωλιακό καθεστώς, από τους ελάχιστους πλέον εναπομείναντες μεγάλους παίχτες, το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρον του ξενοδόχου», τόνισε.

Η FTI στην Ελλάδα
Στη χώρα μας οι τουρίστες του FTI, εξυπηρετούνταν από τη θυγατρική της εταιρεία Meeting Point Hellas, που έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης και υποκαταστήματά σε Αθήνα, Κέρκυρα, Κω και Ρόδο, αλλά και σε όλη τη χώρα μέσω δικτύου συνεργατών. Οι εργαζόμενοι της ξεπερνούν τα 130 άτομα. Ο FTI διαχειρίζεται στη χώρα μας, μέσω της Meeting Point Hotels, 6 ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως με συνεργασίες μακροχρόνιας μίσθωσης, ένα στο Τολό της Αργολίδας, δύο μονάδες στην Κέρκυρα, δύο στη Ρόδο και μια στην Κω. Τα περισσότερα από αυτά τα ξενοδοχεία λειτουργούν κάτω από το brand του FTI, «Lambanda». Οι μονάδες αυτές διαθέτουν η κάθε μια από 350 και πάνω δωμάτια, ενώ μόνο μια μονάδα στην Κέρκυρα έχει σχεδόν 700 δωμάτια.

Ο τζίρος του FTI στην Ελλάδα το 2022 ανήλθε σε 150 εκατ. ευρώ, με τα μισά περίπου να αφορούν τη δραστηριότητα στα δικά του υπό διαχείριση ξενοδοχεία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των τουριστών που διακινούσε ήταν περίπου 400.000, σε πάνω από 1.000 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Τι θα γίνει με τις κρατήσεις του FTI στην Ελλάδα
Εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως Γερμανοί τουρίστες είχαν κάνει κρατήσεις για να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι μέσω του FTI. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις από τους ανταγωνιστές tour operators θα είναι ακαριαίες, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν αυτές τις κρατήσεις. Προφανώς και κάποιες θα χαθούν και πολλοί δεν θα ταξιδέψουν στη χώρα μας, όμως πολλές θα μείνουν, που σημαίνει ότι οι Γερμανοί τουρίστες που επλήγησαν θα λάβουν πίσω τα χρήματα τους και θα κλείσουν εκ νέου τις διακοπές τους.

H αντίδραση της Ελλάδας
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών που βρίσκονται για διακοπές αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, μέσω του FTI, ανέρχεται στις 7.500. Οι ταξιδιώτες αυτοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά. Ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Τουρισμού, ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι, ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.

Πηγη: news247.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ