Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σε εξέλιξη η διακρατική άσκηση των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου ”ADRION 2024”

Η διακρατική άσκηση των χωρών της Αδριατικής με την επωνυμία ”ADRION 2024” με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων Ελλάδος, Ιταλίας, Κροατίας και Αλβανίας διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας.

Σκοπός της άσκησης ADRION LIVEX-CAX είναι η προαγωγή του επιπέδου διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, μέσω της από κοινού εξάσκησης σε ναυτικές τεχνικές και τακτικές ναυτικών επιχειρήσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους.

Η αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της Αδριατικής-Ιόνιας Πρωτοβουλίας (Adriatic-Ionian Initiative – ADRION) και διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2004, με τη συμμετοχή αρχικά της Ελλάδας και της Ιταλίας ως ιδρυτικών κρατών (“lead nations”), αργότερα δε και του συνόλου των κρατών-μελών της (Αλβανία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία). Η Πρωτοβουλία αποφασίστηκε με τη “Δήλωση της Ανκόνα” το 2000 και ενεργοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα.

Ως φιλοξενών κράτος για φέτος, η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση ADRION-2024 με δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Την πυραυλάκατο P69 “Υποπλοίαρχος Κρυσταλλίδης” και το πλοίο γενικής υποστήριξης Α374 “Προμηθεύς”, που αποτελεί το μεγαλύτερο πλοίο του Στόλου, έχοντας μήκος 146,6 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φόρτου 13.400 τόνους.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ