Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Λίνα Μενδώνη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: “Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει στρατηγική, μέθοδο, υπομονή και επιμονή”

Στη στρατηγική της κυβέρνησης για το μείζον εθνικό ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήδη από το 2019, με την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας, αναφέρθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου της Τουρκίας στην UNESCO περί μη ύπαρξης Οθωμανικού διατάγματος παραχώρησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο λόρδο Έλγιν.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει στρατηγική, έχει μέθοδο, έχει υπομονή και επιμονή

«Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά», είπε η Υπουργός, «τα όσα έχουν συμβεί στην τελευταία πενταετία, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ότι δεν έγιναν απλώς σημαντικά βήματα αλλά πολύ περισσότερα από όσα είχαν γίνει από το 1982, όταν ξεκίνησε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, από τη Μελίνα Μερκούρη.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει στρατηγική, έχει μέθοδο, έχει υπομονή και επιμονή. Αποτέλεσμα της στρατηγικής μας είναι η απόφαση, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, της διακυβερνητικής Συνόδου της Unesco το Σεπτέμβρη του 2021, με την οποία αναγνωρίστηκε το νόμιμον, το ορθό, το δίκαιο και το ηθικό του αιτήματος της χώρας μας

».

Στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (ICPRCP), η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επεσήμανε ιδιαιτέρως το θέμα της κακομεταχείρισής τους κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο καθώς και τις κακές συνθήκες φύλαξής τους, ήδη από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d25xtc8nvxi9)

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπογράμμισε στην Διακυβερνητική Επιτροπή ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι συμβολισμοί, που ενέχουν και εμπεριέχουν, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι, ως μέλος, για πρώτη φορά, της Διακυβερνητικής Επιτροπής να αποδείξει εμπράκτως την βούλησή του να συμμορφωθεί με τις Συστάσεις και τις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Η Πολιτιστική Διπλωματία στρατηγική του ΥΠΠΟ

«Οι θέσεις μας», είπε η Υπουργός, «έτυχαν θερμής, συγκινητικής θα έλεγα, υποστήριξης από την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, αλλά και των κρατών-παρατηρητών. Γιατί; Γιατί παρουσιάσαμε τις θέσεις μας εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα. Η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση μας για την ανυπαρξία οποιουδήποτε φιρμανιού».

Στη συνέχεια η Υπουργός αναφέρθηκε στην Πολιτιστική Διπλωματία η οποία ασκείται μέσω της συνεπούς στρατηγικής του Υπουργείου Πολιτισμού, με επαφές στα διεθνή fora, με συστηματική ενημέρωση των διεθνών οργανισμών και φορέων αλλά και με την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών που στην συντριπτική πλειοψηφία της εκφράζεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Πολύ απτό παράδειγμα είναι η επιστροφή του του θραύσματος Fagan από το Μουσείο Παλέρμου και τα 3 θραύσματα από το Μουσείο του Βατικανού, που εντάσσονται ακριβώς στην πολιτική αυτή και αποδεικνύουν εν τοις πράγμασι την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ