Η αντίδραση και το μήνυμα στις προκλήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού και τα νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν
Σε σχέση µε το Κυπριακό, ένα ζήτηµα που έθεσε ευθέως ο κ. Μητσοτάκης κατά τη 40λεπτη συνάντηση που είχε µε τον Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίµου εκτιµούν ότι υπάρχει πλέον νέα δυναµική στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου, µε τον Ελληνα πρωθυπουργό να τονίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι 50 χρόνια µετά την τραγωδία του ’74 δεν µπορεί η Κύπρος, κράτος-µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να παραµένει διαιρεµένη.
Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης από Ουάσιγκτον: “Η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία, έχουμε “όπλα” στη διάθεσή μας”
Στο ζήτηµα των Ελληνοτουρκικών, ο κ. Μητσοτάκης κρατά ως θετικά δύο σηµεία: τη σχετική ηρεµία στις διµερείς σχέσεις και την απουσία υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου τους τελευταίους 17 µήνες και την καλή συνεργασία µε τις τουρκικές Αρχές στην καταπολέµηση της παράτυπης µετανάστευσης, κάτι που µάλιστα επεσήµανε στον κ. Ερντογάν. Η επόµενη συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στα τέλη Σεπτεµβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωµένων Εθνών, και θα εξεταστεί πλέον αν οι συνθήκες έχουν ωριµάσει ώστε η συζήτηση να προχωρήσει στα πιο δύσκολα και σύνθετα θέµατα.
Ανοιχτοί δίαυλοι
Αξίζει να σηµειωθεί ότι για ακόµα µία φορά, κατά την παραµονή του στην αµερικανική πρωτεύουσα ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε και είχε επαφές µε σηµαίνοντα στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, µια πολιτική την οποία ακολουθεί σταθερά την τελευταία πενταετία και επιτρέπει στην Αθήνα να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας µε το πανίσχυρο νοµοθετικά και πολιτικά αµερικανικό Κογκρέσο.
O Κρις Κουνς, γερουσιαστής των ∆ηµοκρατικών που εκπροσωπεί το Ντελαγουέρ και στενός φίλος του Τζο Μπάιντεν, καθώς ουσιαστικά τον διαδέχθηκε το 2010 στην αµερικανική αυτή πολιτεία, όπου ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ εκλεγόταν γερουσιαστής από το 1972 έως το 2009, ήταν ένας εξ αυτών που συνάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Καθώς γιορτάζουµε τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, ήταν χαρά µου που συνάντησα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και µέλη της κυβέρνησης και συζητήσαµε για τα κοινά συµφέροντα ασφαλείας, ειδικά µε δεδοµένο τους εν εξελίξει πολέµους στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε µιλώντας στα «Παραπολιτικά» µετά τη συνάντηση. «Η ελληνοαµερικανική σχέση είναι µια ισχυρή συµµαχία, που βασίζεται σε κοινές αξίες και ενδυναµώνεται από τη δυναµική ελληνική ∆ιασπορά στην Αµερική, συµπεριλαµβανοµένου του Ντελαγουέρ, όπου ιδρύµατα όπως το Wilmington’s Odyssey Charter School (σ.σ.: ελληνοαµερικανικό ιδιωτικό σχολείο) προσφέρουν βαθείς δεσµούς µεταξύ των Ελληνοαµερικανών και της πατρίδας τους. Προσβλέπω στο να συνεχίσω να εργάζοµαι µε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, καθώς απαντάµε σε πιεστικές περιφερειακές και παγκόσµιες προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Κουνς, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής της Γερουσίας. Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε επίσης τον Τσακ Σούμερ, τον γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, που κατέχει μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στην Ουάσινγκτον, ως επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία. «Ηταν τιμή μου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και να τον ευχαριστήσω για τη δέσμευση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, για τη δέσμευσή της στη διατλαντική συμμαχία και για την ακλόνητη υποστήριξή της για την Ουκρανία. Είμαι τόσο υπερήφανος που η Νέα Υόρκη έχει τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό στην Αμερική!», δήλωσε στη συνέχεια στα «Παραπολιτικά» ο μακροβιότερος γερουσιαστής στην ιστορία της Νέας Υόρκης.
Η πρόταση Μητσοτάκη – Τουσκ για την ευρωπαϊκή αεράμυνα
Επικοινωνήσαμε επίσης με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (επί προεδρίας Τραμπ), Νάντια Σάντλοου, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε στο πλαίσιο του NATO Public Forum. «Ηταν τιμή μου που είχα αυτή τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», επισήμανε μιλώντας στα «Παραπολιτικά» η κ. Σάντλοου. «Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη Συμμαχία, καθώς είχε πάντοτε καθοριστική συμβολή στην οικοδόμηση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ». Η κ. Σάντλοου στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση που έχει καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ για την ευρωπαϊκή αεράμυνα με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. «Η έμφαση που δίνει στο να οικοδομηθούν ευρωπαϊκές δυνατότητες θα ενδυναμώσει τη διατλαντική σχέση», σημείωσε.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»