Tο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στις τρεις καλύτερες παρουσίες πανεπιστημίων στην ΔΕΘ

Στην ιστορική παρουσία, την παρούσα εικόνα αλλά και σε μελλοντικές προγραμματισμένες μεταβολές, ως απαραίτητο μέτρο εναρμονισμού με την καλπάζουσα εξέλιξη πολλών γνωστικών αντικειμένων, αναφέρθηκε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, στη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας, υπό τον τίτλο «Ανακάλυψε το δικό σου αύριο… στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο».

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στην 88η ΔΕΘ, μια παρουσία που χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη στον ακαδημαϊκό χώρο, μαζί με αυτήν του Αριστοτελείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Unmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

Όπως διευκρίνισε ο κ. Φλώρος, η Ιόνιος Ακαδημία αποτέλεσε το πρώτο σύγχρονο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Κέρκυρα από το 1824 έως το 1864, μέχρι την ένωση των Ιονίων Νήσων με το Ελληνικό κράτος, ενώ το 1984 ιδρύθηκε και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που σταδιακά δημιούργησε επιμέρους Τμήματα και Σχολές σε γειτονικά νησιά, στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο.
Το ίδρυμα διαθέτει πέντε Σχολές, 12 Ακαδημαϊκά Τμήματα και 17 Μεταπτυχιακά Προγράμματα, στα οποία φοιτούν 9.600 προπτυχιακοί φοιτητές, 560 μεταπτυχιακοί και 420
υποψήφιοι διδάκτορες.
Ο Πρύτανης, καθ. Ανδρέας Φλώρος, έδωσε έμφαση σε μια σειρά παραγόντων και πρωτοβουλιών που καθιστούν το Ίδρυμα καινοτόμο και πρωτοποριακό.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:

  • Στη μετονομασία του «Τμήματος Ιστορίας», σε «Τμήμα Ιστορίας και Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών», ανάλογο του οποίου θα συσταθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
  • Στο κεντρικό σημείο αναφοράς της εκπαιδευτικής λειτουργίας, που δεν είναι άλλο από τους φοιτητές, τους περισσότερους από τους οποίους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι καθηγητές γνωρίζουν με τα μικρά τους ονόματα. Ευχαρίστησε δε τους 26 εθελοντές φοιτητές, οι οποίοι ενισχύουν την παρουσία του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
  • Στην ειδική πρόβλεψη για ευάλωτες ομάδες φοιτητών. Στην παρούσα συγκυρία ικανοποιείται το 97% των αιτήσεων δωρεάν σίτισης, που ανέρχονται σε περισσότερες από 1.200, καθώς και το 95% των αιτήσεων δωρεάν στέγασης σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο. 
  • Στην πρωτοτυπία των γνωστικών αντικειμένων και των προγραμμάτων σπουδών, ορισμένα εκ των οποίων είναι μοναδικά στην ελληνική επικράτεια.
  • Στην έμφαση όσον αφορά τον τομέα της έρευνας, με σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να διαθέτει πλέον 37 Ερευνητικά Εργαστήρια και ένα   Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας.


Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο πρύτανης υπογράμμισε τους διαύλους επικοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί με άλλα περιφερειακά ελληνικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ τους, καθώς και στους διαύλους επικοινωνίας που άνοιξαν με αμερικανικά Πανεπιστήμια, όπως της Alabama, του Kentacky, το «JOHNS HOPKINS», «William and Mary» και «George Mason». Ο κ. Φλώρος τόνισε, τέλος, ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό στη χώρα μας, που διατηρεί και λειτουργεί γραφείο στη Νέα Υόρκη, γεγονός που ενισχύει τις διαρκείς πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας του.

Κέρκυρα: Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στις τρεις καλύτερες παρουσίες πανεπιστημίων στην ΔΕΘ
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστήμιου, Ανδρέας Φλώρος.
  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ