Ήδη στον Έβρο έχει δοθεί εντολή για διπλές φρουρές και αυξηµένες περιπολίες, ειδικότερα στα τµήµατα τα όποια δεν καλύπτονται (ακόµη) από τον φράχτη κι ενώ οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου είναι συνεχείς. Από σήµερα τίθενται σε εφαρµογή τα αυστηρά µέτρα της γερµανικής κυβέρνησης, µε στόχο τον περιορισµό της παράτυπης µετανάστευσης στο όνοµα της αντιµετώπισης της ισλαµιστικής απειλής µετά την τροµοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν.
Η αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης της Γερµανίας χτυπά καµπανάκι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, µεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, µε την Αθήνα να διαµηνύει πως η απάντηση δεν µπορεί να είναι η µονοµερής κατάργηση του Σένγκεν. Σύµφωνα µε τον γερµανικό σχεδιασµό εντατικοποιούνται οι συνοριακοί έλεγχοι, που θα διενεργούνται από την αστυνοµία, η οποία αποκτά ενισχυµένες αρµοδιότητες, ενώ παράλληλα προβλέπονται περισσότερες απορρίψεις αιτηµάτων ασύλου αλλά και ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d46zxitpnuwx)
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας – Επιμείνει στη στάση της για το Σύμφωνο Μετανάστευσης
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας ήρθε διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, την περασμένη Τρίτη, διαμηνύοντας από τη Βιέννη πως δεν είναι αποδεκτή μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Talk Radio την επόμενη ημέρα, εκπέμποντας εκ νέου μήνυμα. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός, επιμένοντας πως η φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για τα κράτη πρώτης γραμμής αλλά ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.
Η Αθήνα, σε αυτή την φάση, εκπέμπει το μήνυμα ότι θα επιμείνει στη στάση της για το Σύμφωνο Μετανάστευσης, και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Αυστρίας και τις Πολωνίας, ενώ παράλληλα θα αναζητήσει συμμαχίες στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, στη Μάλτα και την Ισπανία. Ισόποσα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να εκφράσει εκ νέου με σαφήνεια ότι δεν θα δεχθεί επιστροφές μεταναστών κατά παρέκκλιση του Συμφώνου, ενώ, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της στο πεδίο, ενισχύει τις δυνάμεις στον Έβρο και στο Αιγαίο, όπου καταγράφονται αυξημένες ροές.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του Μεταναστευτικού θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και θα είναι στην ατζέντα Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
*Διαβάστε ακόμα: Έβρος: Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση των διακινητών – Μεταφέρουν μετανάστες στοιβαγμένους σε νταλίκες
Ο Χρυσοχοΐδης σήµερα στον Έβρο
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, άκρως συμβολική είναι η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Έβρο.
Από εκεί αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία των εργασιών κατασκευής του φράχτη, αναγγέλλοντας την ολοκλήρωση της επέκτασής του. «Αυτά που θέλει να εφαρμόσει η Γερμανία είναι κόντρα στο Σύμφωνο Μετανάστευσης», δήλωσε (ΕΡΤ) προ ημερών ο κ. Χρυσοχοΐδης, αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές επιλογές του Βερολίνου. Να σημειωθεί πως στη γερμανική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να λάβει μέρος σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει σημαντικές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή