Το «παρών» στην εναρκτήρια συνάντηση της ελληνικής προεδρίας της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR), η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2024 στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα, έδωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής.
Ειδικότερα, με αφορμή τα 10 χρόνια από την επίσημη έναρξη της EUSAIR (Οκτώβριος 2014), το συνέδριο σηματοδοτεί την έναρξη των προσπαθειών της Ελλάδας για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων και καθιέρωση σαφών στόχων για τη νέα θητεία, τόσο για τη Στρατηγική και τη διακυβέρνησή της, όσο και για την υλοποίησή της. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ενημερώθηκαν για το αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης της EUSAIR και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας από εκπροσώπους της ΕΕ και φορείς της Στρατηγικής.
Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Σας καλωσορίζουμε στην Κέρκυρα και στο ιστορικό κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας για την εναρκτήρια εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).
Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region – EUSAIR) και το συνοδευτικό Σχέδιο Δράσης υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23-24/10/2014 βάσει Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η μακροπεριφερειακή Στρατηγική EUSAIR στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 8 συμμετεχόντων κρατών, τα οποία βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική ζώνη, δηλαδή στη θαλάσσια λεκάνη Αδριατικής Ιονίου, όπου στο επίκεντρο της βρίσκονται τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ.
Τα συμμετέχοντα κράτη είναι τα 4 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία) και 4 τρίτες χώρες (Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο), ενώ πριν 2 χρόνια προστέθηκε η Βόρεια Μακεδονία και το Σαν Μαρίνο ως παρατηρητές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και να αξιοποιήσουν κοινές ευκαιρίες.
Η Μακροπεριφερειακή Στρατηγική περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες: Πυλώνας 1 «Γαλάζια Ανάπτυξη», Πυλώνας 2 «Σύνδεση της Περιφέρειας (δίκτυα μεταφορών και ενέργειας), Πυλώνας 3 «Ποιότητα του Περιβάλλοντος» και Πυλώνας 4 «Βιώσιμος Τουρισμός», τους οποίους διατρέχουν οριζόντια ζητήματα όπως η ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα καθώς και η ανάγκη άμβλυνσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η διαχείριση του κινδύνου φυσικών καταστροφών.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, ως νέα Περιφερειακή Αρχή, τα ζητήματα και οι προκλήσεις που τίθενται μέσα από τους 4 πυλώνες της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής είναι σε απόλυτη προτεραιότητα για εμάς και μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, όπως το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2021-2027 ή το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Εθνικό Σκέλος ΠΔΕ) θα ενισχύσουμε δράσεις και έργα, με βασικό γνώμονα τη συμβολή στους στόχους της Στρατηγικής.
Η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και όπως περιγράφεται στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2021-2027 συμμετέχει με την Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νησιών στο εθνικό δίκτυο για την Μακροπεριφερειακή Στρατηγική Αδριατικής Ιονίου και κατά την εξειδίκευση του Προγράμματος και την έκδοση των αντίστοιχων προσκλήσεων θα ενσωματώσει κατά το δυνατόν έργα και δράσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της, όπως ενδεικτικά:
- Δράσεις έρευνας σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα/ΑΕΙ ή/και με Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με έμφαση στη «γαλάζια οικονομία» (π.χ. θαλάσσια βιο-τεχνολογία, δραστηριότητες «ανοικτής» & «βαθιάς» θάλασσας», «γαλάζιες τεχνολογίες» κλπ).
- Δράσεις δικτύωσης λιμένων (δημιουργία «πράσινων», «έξυπνων» λιμενικών κόμβων).
- Δράσεις για τις «γαλάζιες δεξιότητες».
- Δράσεις μέσω της ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ για το βιώσιμο τουρισμό, με χωρική εστίαση στην παράκτια ζώνη, όπως η ανάπτυξη δράσεων κοινού ενδιαφέροντος με αναφορά στη στρατηγική (π.χ. Ολοκληρωμένη Διαχείριση ΠΖ, προστασία της ευαίσθητης βιοποικιλότητας, Σχέδια Διαχείρισης Προορισμών Κρουαζιέρας, πολιτιστικές διαδρομές κλπ)
- Δράσεις Ευαισθητοποίησης – πληροφόρησης της κοινής γνώμης για τη Μακροπεριφερειακή Στρατηγική και τα οφέλη και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2021-2027.
Στο πλαίσιο αυτό σας καλωσορίζουμε στην Κέρκυρα και δεσμευόμαστε ότι η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών και εγώ προσωπικά ως Περιφερειάρχης Ιόνιων Νησιών, θα είμαστε αρωγοί και θα συμβάλλουμε με το σύνολο των δυνάμεων μας για την εκπλήρωση των στόχων της Στρατηγικής και την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας».
Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Βασιλική Παντελοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σκάλκος και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, Μακροπεριφερειών, Interreg και Εφαρμογής Προγραμμάτων της Γ.Δ. Περιφερειακής Πολιτικής & Αστικής Ανάπτυξης, Slawomir Tokarski.
Στην εναρκτήρια συνάντηση της ελληνικής προεδρίας του EUSAIR, που φιλοξενήθηκε στο Auditorium της Ιονίου Ακαδημίας, συμμετείχαν Διαχειριστικές Αρχές, Επιτελικές Δομές, Γενικοί Γραμματείς – Εκπρόσωποι Υπουργείων, Εκπρόσωποι Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Σύμβουλοι & Ερευνητές, Εκπρόσωποι χωρών-μελών EUSAIR, Εθνικοί Συντονιστές EUSAIR, Επικεφαλής Πυλώνων EUSAIR, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Επικεφαλής Εταίροι Σημείου Διακυβέρνησης EUSAIR (EUSAIR Governance Point), Εταίροι έργου EUSAIR FACILITY POINT, Εκπρόσωποι Κατευθυντήριων Θεματικών Ομάδων EUSAIR (EUSAIR TSGs), Εκπρόσωποι των Θεματικών Ομάδων Εργασίας σε εθνικό επίπεδο, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές, Εκπρόσωποι Νεολαίας.