Παπαστεργίου στα Παραπολιτικά: “Έχουμε ισχυρά αντανακλαστικά στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης”- Ο υπερυπολογιστής “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” και η εθνική στρατηγική

Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) θα παρουσιάσει στο τέλος Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιθυμεί από τη μία πλευρά να καθησυχάσει τους φόβους και τις ανησυχίες για την Α.Ι. και από την άλλη να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε μια σειρά από τομείς, από την πολιτική προστασία και την εθνική άμυνα μέχρι τη δημόσια διοίκηση και τη γεωργία.

 Γι’ αυτόν τον λόγο πριν από έναν χρόνο ακριβώς ο πρωθυπουργός σύστησε τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, που ήδη έχει παραγάγει σημαντικό έργο και αποτελέσματα, υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματείας Foresight και του Γιάννη Μαστρογεωργίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, αξιοποιώντας μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα την υπερεκπροσώπηση στο επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και το εκκολαπτόμενο οικοσύστημα εταιρειών στη χώρα μας. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει επίσης στην ηθική διάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και στους σαφείς κανόνες και το πλαίσιο που πρέπει να διαμορφωθεί.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο υπερυπολογιστής «ΔΑΊΔΑΛΟΣ»

Κεντρικής σημασίας για τη νέα στρατηγική είναι ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», ένα έργο αξίας 35.000.000 ευρώ, που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να υπογραφεί η σύμβαση για την υλοποίησή του. Θα είναι ο μεγαλύτερος υπολογιστής στη χώρα, και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, και στη λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (Τ500) και αποδοτικής χρήσης (GREEN500). Θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο ανακαινιζόμενο κτίριο του πρώην ηλεκτρικού σταθμού.

 Θα τροφοδοτείται από συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος. Στόχος είναι να συμβάλει στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και στα αυτόνομα οχήματα. Ένα δεύτερο-σημείο κλειδί για την εθνική στρατηγική είναι τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I. Factories), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ενισχύσει της ικανότητες της Ευρώπης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC).

Τα A.I. Factories συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής Τ.Ν. (Generative A.I.) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της Τ.Ν. σε διάφορους κρίσιμους τομείς. A.I. FACTORY Ο «Pharos», όπως ονομάζεται το ελληνικό A.I. Factory, θα παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών προκειμένου να αποτελέσει το «one-stop-shop» σημείο, όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να αποκτήσουν τεχνογνωσία και υποστήριξη για την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, δεδομένα και εργαλεία, ακόμα και υποστήριξη για την επιχειρηματική τους βιωσιμότητα. Αρχικά θα επικεντρωθεί σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: Υγεία, Βιωσιμότητα (ενέργεια, κλιματική αλλαγή, περιβάλλον) και Γλώσσα-Πολιτισμός, προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία σε αυτούς τους άξονες και να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Νέα έργα που είναι σε εξέλιξη

Στην παρουσίαση της νέας στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στα έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος δημόσιος φορέας που αξιοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων και αναμένεται έτσι να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία νομικού ελέγχου των συμβολαίων από τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει την κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνεργασία με την Google.

Τη σχετική εκπαίδευση ξεκίνησαν 500 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, με στόχο την εξοικείωσή τους με αυτήν και την ενίσχυση των γνώσεών τους, και σύντομα το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. «Πολλοί μιλούν για το πώς φαντάζονται το “αύριο” με Τεχνητή Νοημοσύνη.

 Η αλήθεια όμως είναι ότι η Τ.Ν. είναι ήδη “εδώ” και μπορεί να βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα. Αρκεί να την αξιοποιήσουμε σωστά και να ορίσουμε τον βοηθητικό της ρόλο στην καθημερινότητά μας», επισημαίνει μιλώντας στα «Π» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

 «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής την ανθρωποκεντρική αξιοποίησή της. Στη βάση αυτού του σχεδιασμού, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποδείξαμε ότι διαθέτουμε ισχυρά αντανακλαστικά. Η ελληνική Δημόσια Διοίκηση ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκά που αξιοποίησε τις δυνατότητες της Τ.Ν., με τους Ψηφιακούς Βοηθούς, mAigov και mAiGreece, εισάγοντας μια νέα νοοτροπία στη σχέση πολίτη-κράτους.

Παράλληλα προχωρούμε επενδύσεις σε υποδομές απαραίτητες για την άνθηση της Τ.Ν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπερυπολογιστής “Δαίδαλος”, αλλά και η πρότασή μας στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία A.I. Factories για τη δημιουργία εργοστασίου Τ.Ν. στην Ελλάδα. Στόχος μας μια νέα ψηφιακή σελίδα για τη χώρα σε όλους τους τομείς», υπογραμμίζει ο κ. Παπαστεργίου.

*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ