“Πόλεμος” κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ για την υγεία: Το “παρών” στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και το “καρφί” Γεωργιάδη

Ένας «πόλεμος» έχει ξεκινήσει μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τον χώρο της υγείας, με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη να ψηφίζει «παρών» στη ρύθμιση για τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ασθενείς που θα προέρχονται από πολυετείς λίστες αναμονής. 

Η στάση του στη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι «επί Νίκου Ανδρουλάκη επιστρέφει σε εποχές ακραίου λαϊκισμού», ενώ όπως ανέφερε ο χαρακτηρισμός «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» είναι ήπιος. Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του να δηλώσει «παρών» για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία μεταρρύθμιση που μου την χαρίζετε. Ξεκινούν επί θητείας μου και ο κάθε ασθενής θα ξέρει ότι το έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών».

*Διαβάστε ακόμα: Άδωνις Γεωργιάδης: Ξεκινούν από τις 28 Νοεμβρίου τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Πώς θα λειτουργούν

Γεωργιάδης: Ανευθυνότητα από το ΠΑΣΟΚ το «παρών» στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

«Μόλις τώρα στη Βουλή ο εισηγητής του @pasok δήλωσε ότι στην «τροπολογία για τα ΔΩΡΕΑΝ Απογευματινά χειρουργεία το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει παρών»… κάθε περαιτέρω σχόλιο νομίζω ότι περιττεύει…» σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Καταλογίζοντας ανευθυνότητα στο ΠΑΣΟΚ, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω προσάπτοντας του και ασυνεννοησία μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και των ανθυποψηφίων του στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες. Επικαλούμενος δηλώσεις της Άννα Διαμαντοπούλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για την «πράσινη» τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά, ο Άδωνις Γεωργιάδη υποστήριξε ότι «είπε άλλα στη συνέντευξη της από αυτά που προβλέπει η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ που κατατέθηκε» σχετικά με τις κατηγορίες εργαζόμενων που αφορά. Επιπλέον ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυτό που κάνει η Χαριλάου Τρικούπη «είναι αξιοθρήνητο». Η διαφωνία μας, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, είναι απλή, καθώς όπως υποστηρίζει δημιουργεί τον κίνδυνο 7,5 χιλιάδες υγειονομικοί να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, ενώ υπάρχει ανάγκη στο ΕΣΥ για ανθρώπινο δυναμικό.

Επίσης αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ του 2014, λέγοντας ότι μια χαρά ψηφίστηκαν οι τότε τροπολογίες για τον κατώτατο μισθό και μάλιστα, προέτρεψε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καλέσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο «για να σας εξηγήσει γιατί την ψήφισε και γιατί ήταν ορθή». «Μια χαρά το ψηφίσατε τότε», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «τώρα που δεν έχετε κυβερνητικές ευθύνες και είστε μικρό κόμμα τάζετε λαγούς με πετραχήλια».

Σκέρτσος: «Βαριά και ανθυγιεινή πολιτική μπλόφα» – «Το ΠΑΣΟΚ υπέπεσε στην παγίδα του λαϊκισμού, ως άλλος πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»

Την ίδια ώρα, τα «κυβερνητικά» πυρά συγκεντρώνει και η προταθείσα τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τον υπουργό επικρατείας, Άκη Σκέρτσο να κάνει λόγο για «μπλόφα» και να καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ ότι «πέφτει στην παγίδα του πολιτικού μαξιμαλισμού και του ανεύθυνου λαϊκισμού, ως άλλος πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου

«Βαριά και ανθυγιεινή πολιτική μπλόφα
Καταρχήν να συμφωνήσουμε όλοι ότι με τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς μας δεν πρέπει να παίζουμε. Η υγεία δεν έχει πολιτικό χρώμα και θα έπρεπε να μένει έξω από πολιτικούς καυγάδες και ανταγωνισμούς.
Γι’αυτό και προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ -στη σπουδή του να εμφανιστεί ως ένα κόμμα που καταθέτει θετικές και φιλολαϊκές προτάσεις- υπέπεσε για άλλη μια φορά στην παγίδα του πολιτικού μαξιμαλισμού και του ανεύθυνου λαϊκισμού, ως άλλος πράσινος ΣΥΡΙΖΑ.
Η τροπολογία που κατατέθηκε για καθολική επέκταση των “βαρέων και ανθυγιεινών” σε όλους αδιακρίτως τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία έχει τρία βασικά προβλήματα που την καθιστούν ανεύθυνη και μη υλοποιήσιμη:
1) είναι επιστημονικά άτοπη καθώς σε καμία χώρα του κόσμου και σε κανένα σύστημα υγείας δεν υπάρχει καθολική εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών σε όλους τους κλάδους υγειονομικών, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Η υπαγωγή πολύ συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια ως προς την επίπτωση που έχουν οι συνθήκες εργασίας στο προσδόκιμο ζωής των εργαζόμενων.
2) είναι δημοσιονομικά ακοστολόγητη και δεν συνοδεύεται από αντίμετρο για την χρηματοδότησή της. Το κόστος για την καθολική εφαρμογή της ανέρχεται στα 165 εκ. Ευρώ. Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ επομένως να μας πει ποια κοινωνική δαπάνη εισηγείται να περικοπεί ή ποιος φόρος να αυξηθεί ώστε να πληρωθούν αυτά τα χρήματα.
3) είναι επιχειρησιακά επικίνδυνη διότι σε μια περίοδο που το ΕΣΥ χρειαζεται κίνητρα για να κρατήσει το ανθρώπινο δυναμικό εντός των νοσοκομείων μας με πρόσθετα μισθολογικά μέτρα, ανοίγει την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ μέσω της πρόωρης συνταξιοδότησης άμεσα σε 7.700 υγειονομικούς και μέσα στα επόμενα 2 χρόνια σε 12.200. Το ex post ψευδοεπιχείρημα αφού πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» ότι η ρύθμιση αφορά το μέλλον είναι σαθρό, καθώς συνδυαστικά με τις υφιστάμενες ασφαλιστικές και εργασιακές διαταξεις κατοχυρώνεται δικαίωμα και αναδρομικής εξαγοράς ενσήμων μόλις με 4.300 ευρώ για συνταξιοδότηση στα 62 έτη.
Η κυβερνητική φροντίδα για τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες των υγειονομικών μας είναι διαρκής πάντα στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Και υλοποιείται ήδη με μια σειρά από πολιτικές όπως η πρόσφατη ανακοίνωση για ειδική αυτοτελή φορολογία των εφημεριών με συντελεστή 22%, ένα πάγιο αίτημα των υγειονομικών μας. Η επίδειξη, όμως, δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας με ανεύθυνες, ανέφικτες και ακοστολόγητες προτάσεις αποτελεί απλά κοροϊδία.
Γι’αυτό και η πολιτική υπευθυνότητα στις δημόσιες τοποθετήσεις και τις κομματικές εξαγγελίες πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσει αυτόνομη αξία, αν θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μην επαναλάβουμε ξανά τα λάθη του παρελθόντος. Και αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση».

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ