Tην Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, σε συνέχεια των τιμητικών εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, εγκαινιάστηκε η επετειακή έκθεση: «Ιόνιος Ακαδημία: πτυχές της ιστορίας της και η συμβολή της Αναγνωστικής Εταιρίας στην αναβίωσή της».
Ακολούθησε η πανηγυρική διάλεξη του κ. Νικολάου Κ. Κουρκουμέλη, δρος Ιστορίας και μέλους της Ιονικής Ακαδημίας 1808, με θέμα: «Η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο Πανεπιστήμιο των Ελλήνων».
Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Δ.Ε. ο Έφορος Βιβλιοθήκης κ. Κώστας Λιντοβόης ενώ ο Επιστημονικός Διευθυντής της Εταιρίας κ. Δημήτρης Ζυμάρης παρουσίασε αδρομερώς την έκθεση. Εκ μέρους του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Κοσμήτορας κ. Μάριος Πούλος.
Δειτε την εκδήλωσης στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube:
Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση:
Η επετειακή έκθεση έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Φιλοδοξεί αφενός να τιμήσει την Ιόνιο Ακαδημία και τον ιδρυτή της, Λόρδο Γκίλφορντ, και αφετέρου να αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς της Αναγνωστικής με το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, καθώς και τις συντονισμένες προσπάθειες της Εταιρίας για την (επαν)ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Τα εκθέματα, που προέρχονται αποκλειστικά από τις συλλογές της Αναγνωστικής, φωτίζουν πτυχές του αγώνα του Γκίλφορντ για την ελληνική παιδεία και παρουσιάζουν στοιχεία για την πορεία της Ακαδημίας.
Παράλληλα, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά τεκμήρια μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η σημαντική συμβολή της Αναγνωστικής στην επίτευξη της επαναλειτουργίας ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Κέρκυρα.
Η Αναγνωστική Εταιρία είχε αναπτύξει από τα χρόνια της ίδρυσής της (1836) στενές σχέσεις με την Ιόνιο Ακαδημία. Πολλά μέλη της υπήρξαν παλαιοί φοιτητές της Ακαδημίας, ενώ κάποια άλλα μέλη της Αναγνωστικής, διετέλεσαν καθηγητές της Ακαδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Εταιρίας Πέτρος Βράιλας-Αρμένης, ο σημαντικότερος Έλληνας φιλόσοφος του 19ου αιώνα. Αλλά και άλλες, πολύ σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι Ανδρέας Κάλβος, Αθανάσιος Πολίτης, Σπυρίδων Αρβανιτάκης, Κωνσταντίνος Ασώπιος, Χριστόφορος Φιλιτάς, Ηλίας Πολίτης κ.α., κόσμησαν με την παρουσία τους και τα δύο ιδρύματα.
Κατά τις δεκαετίες 1960-1970, η Αναγνωστική Εταιρία ασχολήθηκε, με επιμονή και συνέπεια, με το αίτημα της (επαν)ίδρυσης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Με επανειλημμένα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, με διαβήματα προς την εκάστοτε Κυβέρνηση και με εκκλήσεις υποστήριξης άλλων ισχυρών πνευματικών θεσμών, η Αναγνωστική δεν έπαψε να ζητά την «αποκατάσταση μιας αδικίας».
Αξίζει να σημειώσουμε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της Εταιρίας που καταδεικνύουν αυτό το συστηματικό και εποικοδομητικό ενδιαφέρον της:
Α. Το 1973, η Αναγνωστική οργάνωσε στους χώρους της τη μεγάλη έκθεση, ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, 1823-1973, (αφιερωμένη στα 150 χρόνια από την ίδρυσή της), με απώτερο σκοπό να καλλιεργήσει το κλίμα της διεκδίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Β. Το 1981, χάρη στην οικονομική αρωγή της τότε Προεδρίας της Δημοκρατίας και ορισμένων Ελλήνων Εφοπλιστών, αγόρασε σε πλειστηριασμό, από βρετανικό οίκο δημοπρασιών, ένα σημαντικότατο τμήμα του Αρχείου Γκίλφορντ, χάρη στο οποίο φωτίστηκαν πτυχές της Ιονίου Ακαδημίας, καθώς και της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης γενικότερα. Μάλιστα, το 1984 εξέδωσε τον κατάλογο του Αρχείου, τον οποίον συνέταξε η νυν καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση.
Αλλά και μετά την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984), η Αναγνωστική Εταιρία αταλάντευτα στέκεται αρωγός στο Πανεπιστήμιο, πράγμα που τεκμηριώνεται από τις σταθερά άριστες σχέσεις αλλά και τις πολλές διμερείς συνεργασίες, όπως, για παράδειγμα, από την επετειακή έκθεση που λειτουργεί στην Πινακοθήκη του Δήμου Κ. Κέρκυρας και Δ.Ν. και συνδιοργανώθηκε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι: Κώστας Καρδάμης, Γραμματέας Αναγνωστικής Εταιρίας – Καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Κώστας Λιντοβόης, Έφορος Βιβλιοθήκης Αναγνωστικής Εταιρίας – Φιλόλογος – Δημήτρης Ζυμάρης, Επιστημονικός Διευθυντής Αναγνωστικής Εταιρίας και Στάθης Πουλιάσης Δρ Ιστορίας -Επιστημονικός Συνεργάτης Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου 2025 και θα είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες: 10.30 – 13.30.
Για οργανωμένες επισκέψεις σχολικών ομάδων και περισσότερες πληροφορίες, στο τηλ.: 2661039528