Ένα ταξίδι στις αυθεντικές γεύσεις της Κέρκυρας επιχειρεί η Άντζελα Γκερέκου μέσα από το νέο της βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Γεύσεις και μνήμες – 30 κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς», που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό. Σελίδες γεμάτες αρώματα, συναισθήματα και αναμνήσεις, που συνθέτουν ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στον τόπο καταγωγής της και, ταυτόχρονα, μια προσωπική ματιά στα οικογενειακά τραπέζια τού χθες.
Η πρόεδρος του ΕΟΤ επιστρέφει στις ρίζες της μέσα από αγαπημένες συνταγές της μητέρας της, κυρίας Μαρίας, αποτυπώνοντας στο χαρτί ένα κομμάτι της ζωής της που ζωντανεύει μέσα από μυρωδιές και γεύσεις. Από την παστιτσάδα με κόκορα αλανιάρη μέχρι το παραδοσιακό σοφρίτο και τους λουκουμάδες με κανέλα και μέλι, κάθε πιάτο στο βιβλίο αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, στην οικογένεια και τις κοινές παραδόσεις.
«Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γνώριμες γεύσεις της ζωής μου», όπως το περιγράφει η ίδια, «ξεκίνησε από την ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες μου και να περιπλανηθώ στις γεύσεις των αναμνήσεών μου μέσα από αγαπημένες κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς. Γεύσεις και μνήμες που δένουν τους ανθρώπους για πάντα».
Το βιβλίο δεν είναι απλώς μια συλλογή συνταγών, αλλά ένα πολιτιστικό αποτύπωμα ενός νησιού με πλούσια γαστρονομική ταυτότητα και πολυεπίπεδη ιστορία. Η Άντζελα Γκερέκου, με καταγωγή από την Κέρκυρα, αποσκοπεί συχνά μέσω της δημόσιας δράσης της στην προώθηση του πολιτιστικού και βιώσιμου τουρισμού και την ανάδειξη της ελληνικής υπαίθρου. Η έκδοση του βιβλίου αυτού αποτελεί όμως παράλληλα μια μορφή φόρου τιμής στην οικογένεια και στις ρίζες της, σε εκείνες τις στιγμές που «σιγομαγειρεύονται» γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.
Από τις σελίδες του «Γεύσεις και Μνήμες», η Άντζελα Γκερέκου προσκαλεί τον αναγνώστη και την αναγνώστρια να γευτεί την Κέρκυρα όπως την έζησε εκείνη: μέσα από την κουζίνα της μαμάς της, τη θαλπωρή της παράδοσης και την αφοπλιστική δύναμη των απλών, αυθεντικών γεύσεων.
Πηγη:ethnos.gr