«Ντόμινο» εξελίξεων υπάρχει στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Νότιας Κέρκυρας μετά την παραίτηση του Δημάρχου Β. Χειμαριώτη, η οποία μάλιστα έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Την αποδοχή της παραίτησης του Βασίλη Χειμαριώτη από το αξίωμα του Δημάρχου επιβεβαίωσε ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος παρεμπιπτόντως βρίσκονταν στο νησί για κρίσιμη συνεδρίαση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε προαναγγείλει την παραίτησή του ως αντίδραση και διαμαρτυρία για τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν προσπάθειες να μεταπεισθεί, αλλά εκείνος ήταν αποφασισμένος, εκφράζοντας την ελπίδα πως η παραίτησή του θα λειτουργήσει ως σήμα αφύπνισης για το Κεντρικό Κράτος.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προβλέπεται ολιγοήμερη προθεσμία από την ανακοίνωση της παραίτησης για την έναρξη διαδικασιών αντικατάστασης του δημάρχου.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει «την επόμενη μέρα» καθώς, υπενθυμίζουμε, ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Χειμαριώτη, με κείμενό τους είχαν δηλώσει ότι θα τον ακολουθήσουν σε περίπτωση που έκανε πράξη την παραίτησή του, κάτι που θα σήμαινε… νέες εκλογές!
Σύμφωνα ωστόσο με τελευταίες πληροφορίες, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα παραιτηθούν ενώ ήδη ακούγονται ονόματα, όπως του Α. Σαγιά, του Γιάννη Καββαδία και της Ευδοξίας Χαλιδιά, τα οποία θα διεκδικήσουν τη θέση.
Το «θολό» τοπίο στο Δήμο και η στάση των συμβούλων προκαλεί αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, που προτρέπει σε ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ και νέες εκλογές ενώ υπενθυμίζει ότι το ζητούμενο είναι να ακουστεί το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το θέμα με το νερό και να μην αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη με «εσωτερικές» διαδικασίες.
Αλέξανδρος Αλεξάκης: Να παραιτηθούμε όλοι!
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αλέξανδρος Αλεξάκης, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Νέα Αρχή για την Νότια Κέρκυρα»:
«Μετά την παραίτηση του Δημάρχου και εν αναμονή της διαδικασίας εκλογής νέου προσώπου από την υφιστάμενη δημοτική πλειοψηφία, γίνεται ξεκάθαρο ότι η σημερινή διοίκηση έχει απολέσει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου.
Η παραίτηση του Δημάρχου δεν είναι απλώς ένα διοικητικό γεγονός. Αποτελεί την κορύφωση μιας πορείας αποδιοργάνωσης, αδυναμίας διοίκησης και απώλειας εμπιστοσύνης από την τοπική κοινωνία.
Δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη.
Δεν υπάρχει πια καθοδήγηση.
Δεν υπάρχει σχέδιο.
Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον τόπο μας, την Νότια Κέρκυρα.
Κι επειδή η κοινωνία μας δεν αντέχει άλλη εσωστρέφεια, άλλη στασιμότητα, ούτε άλλη διάλυση, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε καθαρά.
Απευθύνουμε δημόσια έκκληση σε όλες τις δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου — συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων της πλειοψηφίας — να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουμε κάτι που ίσως φανεί τολμηρό και ρηξικέλευθο, αλλά απολύτως απαραίτητο: να παραιτηθούμε όλοι.
Να αναγνωρίσουμε πως το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί πια να δώσει λύσεις.
Να ανοίξει ο δρόμος για μία ελπιδοφόρα, ενωτική και λειτουργική νέα αρχή. Όχι για να καταδικάσουμε, αλλά για να δώσουμε μια ευκαιρία.
Να στήσουμε από την αρχή, όλοι μαζί, χωρίς παραταξιακές ταυτότητες, χωρίς προσωπικά συμφέροντα, ένα κοινό, ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Μία ομάδα — μια “Dream Team” — με ανθρώπους ικανούς, τολμηρούς, με διάθεση να συνεργαστούν. Μια συμπαράταξη ανθρώπων που θα ζητήσουν από τους πολίτες καθαρή εντολή για να βάλουν τάξη, να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες και να δώσουν άμεσες, ρεαλιστικές λύσεις στα βασικά προβλήματα του τόπου, στο περιορισμένο διάστημα που απομένει έως το τέλος της θητείας.
Η Νότια Κέρκυρα δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς, προσωρινές λύσεις και εσωτερικές ισορροπίες εξουσίας.
Μπορούμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε μεταξύ μας, ή μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σώσουμε ό,τι σώζεται.
Η επιλογή είναι δική μας.
Αλλά και η ευθύνη.
Ας κάνουμε τώρα την υπέρβαση που απαιτεί η κοινωνία.
Γιατί δεν μας χρειάζεται για να την διχάσουμε.
Μας χρειάζεται για να την ενώσουμε»
ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Ο Δήμαρχος παραιτήθηκε… η έλλειψη νερού συνεχίζεται!
Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: «Επειδή η παραίτηση του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας είναι ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα και επειδή η συζήτηση για το νερό θα συνεχίζεται, δυστυχώς, για πολύ καιρό ακόμα, πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες της Κέρκυρας για τα παρακάτω.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, από 8/4/2025 με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία για το τι έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση ,αλλά και τι προτίθεται να πράξει, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης νερού στην Κέρκυρα.
Η απάντηση που πήραμε από το Υπουργείο Υποδομών είναι αυτολεξεί η ίδια με αυτήν που είχε δώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ανάλογη ερώτηση που είχαμε καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο (2024).
Τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν προχώρησε.
Αναζητούνται λοιπόν οι χρηματοδοτήσεις:
Για την πρώτη φάση (• Η Εγκατάσταση Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας. • Κεντρικά εξωτερικά υδραγωγεία με τις συνδέσεις τους. • Δεξαμενή Ποταμού. • Αντλιοστάσιο Ποταμού, Εξοπλισμός Δεξαμενής και Αντλιοστασίου. • Υδρογεωτρήσεις άντλησης νερού προς επεξεργασία στα πεδία Χρυσηίδας, Ραρτούρου και Ζούγρα), ύψους €29.100.320,00,
Για την άμεση επίλυση του προβλήματος στο Νότο (20 εκ.),
Για το συνολικό έργο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ» με προϋπολογισμό €181.226.000,00 για το οποίο όπως δηλώνεται στην απάντηση «…Προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ, εξετάζεται η εξασφάλιση της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου κατά τη φάση κατασκευής του, η οποία ανέρχεται κατά μέγιστο σε €60.000.000,00».
Ξαφνικά λοιπόν, για την Κέρκυρα λεφτά δεν υπάρχουν. Κι ας ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό από το 2018. Κι ας το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Κι ας είμαστε από τα θωρηκτά της τουριστικής βιομηχανίας. Κι ας πανηγυρίζουν για την πορεία της οικονομίας κι ας μας έχουν γονατίσει με φόρους και με ακρίβεια.
Η παραίτηση του Β. Χειμαριώτη δεν φτάνει, εκτός κι αν αυτή η κίνηση γίνει το φυτίλι, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, και χωρίς κομματισμούς, μικρούς ή μεγάλους, και μικρομέγαλους κομπασμούς αλαζονείας , το αυτονόητο: τις χρηματοδοτήσεις για τα έργα που έχουμε ανάγκη. Και η Ύδρευση δεν είναι το μόνο ζήτημα. Είναι μεγάλος ο κατάλογος.
Άλλοθι κανένα. Τέλος».