H 7η Οκτωβρίου είναι η μέρα που ιστορικά συνδέεται με την πολυθρύλητη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7-10-1517) ο συμβολισμός της οποίας φθάνει ζωντανός ως τις μέρες μας γιατί προέταξε την ανάγκη υπεράσπισης των αξιών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά και γιατί έσπειρε την ιδέα για την ενοποίηση των λαών της Ευρώπης.
Μπορεί η σύγχρονη Ευρώπη να περνά κρίση, να βιώνει αντιφάσεις, κανείς όμως δεν αμφισβητεί τις σημαντικές συγκλίσεις και τα ήδη αποτυπωμένα συστατικά στοιχεία μιας ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας.
Η ιστορική Ναυμαχία στέλνει συγχρόνως το διακριτό μήνυμα για την ανάγκη ανάπτυξης ενός ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή για να υπερβαίνονται διαφορές και αντιθέσεις που ακόμα σήμερα σκορπούν στους λαούς δυστυχία και καταστροφή.
Είναι γνωστό ότι ως ιστορικό και πολιτισμικό γεγονός, η Ναυμαχία ενέπλεξε την πόλη, το νησί μας, όλα τα νησιά της σημερινής διοικητικής μας Περιφέρειας αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό. Παρά την επικράτηση του συμμαχικού χριστιανικού στόλου, η φοβερή σύγκρουση προκάλεσε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, οι δε σοροί των Κερκυραίων πεσόντων με την επιστροφή τους στο νησί ετάφησαν στα κοιμητήρια των ιερών ναών Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Παναγίας Annunziata.
Η εφετινή επέτειος με τις εκδηλώσεις σε Ζάκυνθο και τη σημερινή εκδήλωση της Ισπανικής Πρεσβείας στην Κέρκυρα με την τοποθέτηση στο μνημείο της Annunziata αναμνηστικής επιγραφής προς τιμήν των πεσόντων φανερώνει τη σημασία που αποδίδεται διεθνώς στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Ωστόσο, ο Σύλλογος San Giacomo επαναλαμβάνει για μια ακόμα χρονιά την ανάγκη αναγνώρισης της σπουδαιότητάς του με την ανέγερση ενός μνημείου αντάξιου του ιστορικού αυτού γεγονότος.









