Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Διπλωματικό τείχος απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα – Τι ζητά σήμερα από το ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Ένα διπλωματικό τείχος επιχειρεί να υψώσει η κυβέρνηση απέναντι στη συνεχιζόμενη και διαρκώς εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα. Σήμερα, μία ημέρα πριν την κρίσιμη ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Κορσική
και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, οι τουρκικές προκλήσεις θα συζητηθούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ
.

Η πολιτική συζήτηση θα προηγηθεί και θα θέσει τις παραμέτρους για την όποια τεχνική συζήτηση ακολουθήσει στο πλαίσιο της Συμμαχίας, όπως τονίζεται από ελληνικής πλευράς, που κάνει με αυτό τον τρόπο μια περίτεχνη διπλωματική «ντρίπλα» απέναντι στον Γενς Στόλτενμπεργκ που είχε σπεύσει την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώσει την έναρξη συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη συνθήκη, όπως τη θέτει ξεκάθαρα η Αθήνα, για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια ώρα, υπεγράφη το πρόγραμμα τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για το 2021, με το ΓΕΕΘΑ να τονίζει ότι αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών, με την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων. Στις Βρυξέλλες, το διπλωματικό τείχος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την πλήρη και αναβαθμισμένη στήριξη που παρείχε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μετά τη σύσκεψη του Προεδρείου του ΕΛΚ, με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε με τεκμήρια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΚΟ της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, τόνισε:

«Δεν θα δεχτούμε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή. Στεκόμαστε σθεναρά δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο για την υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους».

«Η αντίδρασή μας πρέπει να δοθεί σε δύο επίπεδα:

  1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να προκαλέσει νέες οικονομικές κυρώσεις. Εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις, ο Ερντογάν πρέπει να χτυπηθεί εκεί που πονάει περισσότερο, στο πορτοφόλι του.
  2. Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τους δεσμούς μας με την Τουρκία. Πρέπει να τερματίσουμε τη διαδικασία ένταξης και να ξανασκεφτούμε μια νέα σχέση βασισμένη στην ιδέα της εταιρικής σχέσης, στην οποία δεν μας κρατούν ομήρους».

«Είναι απαράδεκτο να υποχωρεί η Ευρώπη κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας και να παραβιάσει τις μεταναστευτικές μας συμφωνίες. Πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι. Δεν θα εκβιαστούμε».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ