Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ περίπου 7 στους 10 υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια και από την Ρωσία και από την Κίνα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN.

Παράλληλα, οι περισσότεροι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ στην πρόθεση ψήφου προηγείται σταθερά η ΝΔ, με 14 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο αναλυτικά, το 67% των πολιτών πιστεύει ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια και από την Ρωσία, και από την Κίνα, κάνοντας διμερείς συμφωνίες, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, ποσοστό 51%, δηλώνει ικανοποίηση από την κυβέρνηση σε σχέση με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, ενώ το 38% απάντησε «όχι».

Σχεδόν οι μισοί πολίτες, σε ποσοστό 49%, δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το 43%, δηλώνει ικανοποίηση.

Ένα χρόνο μετά την πανδημία, οι πολίτες έχουν θετική γνώμη για το έργο και τη στάση, πρωτίστως, των γιατρών και νοσηλευτών, όπως είναι φυσικό, σε ποσοστό 91%. Και ακολουθούν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, για τον οποίο εκφράζουν θετική γνώμη σε ποσοστό 65% και η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων (56%).

Η αστυνομική βία και οι διαδηλώσεις

Το 33% εμφανίζεται να συμφωνεί με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κλιμάκωση των διαδηλώσεων στη χώρα, ενώ το 50% διαφωνεί με αυτή τη θέση.

Όσον αφορά στα περιστατικά αστυνομικής βίας, το 47% των ερωτηθέντων τα θεωρεί μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ το 39% θεωρεί ότι εντάσσονται σε μέρος «πολιτικής καταστολής».

Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση της ALCO καταγράφει προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 14 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3%, το ΚΙΝΑΛ 6,1%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,3% και το ΜέΡΑ25 2,9%.

Ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό

Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες ως πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της κυβέρνησης και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνει 42%, “κανέναν” απαντά το 31%, ενώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιλέγει το 22%.

Για το έργο και τη στάση των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στον έναν χρόνο της πανδημίας, το 48% κρίνει θετικά τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει 30% θετικών γνωμών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις